Ne usuđujte sa da na ODMOR krenete bez OVOGA, presešće vam: Farmaceutkinja otkrila šta sve treba da IMATE u putnoj apoteci

Vesti 02.08.2022 22:40 0

Farmaceutkinja savetuje šta sve da ponesete u putnoj apoteci, da vam ne bi preseo odmor

Ne usuđujte sa da na ODMOR krenete bez OVOGA, presešće vam: Farmaceutkinja otkrila šta sve treba da IMATE u putnoj apoteci

Printscreen/Youtube

 

Leto je, vreme kada mnogi odlaze na godišnje odmore, bilo sa decom ili sami. Uživanje na putovanju može da vam presedne ako dobijete dijareju, prehladite se ili vas "napadne" alergija, a da biste to izbegli, magistar farmacije Aleksandra Dimitrijević otkriva šta treba da ponesete sa sobom u putnoj apoteci.

"Pred sam put preporučujemo da se malo intenzivira upotreba probiotika. Probiotici su jako važni zato što štite naš digestivni sistem, ali i generalno dižu imuni sistem na viši nivo", rekla je ona u uključenju u Jutarnji program na TV Prva.

Na pitanje koliko dana pred putovanje treba da počnete da pijete probiotike, kaže da to zavisi od probiotika za koji se odlučite, ali i od destinacije na koju idete.

"Najbolje je da to dogovorite sa vašim farmaceutima u apoteci. Ali, nekih pet do sedam dana je preporuka za uzimanje probiotika, i da se nastavi uzimanje i kada se stigne tamo".

Farmaceutkinja Dimitrijević kaže da je najbolje što možemo da uradimo sebe da dobro pripremimo organizam, ojačamo imunitet i zdravi odemo na putovanje. Ali, šta raditi kada se ipak desi da, uprkos pripremi, dobijete dijareju ili počnete da povraćate na odmoru?

"Treba uz probiotike imati i neke druge preparate, koji su na bazi aktivnog uglja ili diosmektita, znači da reše ove prve simptome kod povraćanja, dijareje. Preparat koji je kod dece jako bitan, a koji treba da imamo, jeste nešto što će ih rehidrirati. Za slučaj većeg gubitka tečnosti iz bilo kog razloga treba nadoknaditi elektrolite što je pre moguće".

Dešava se, nažalost, da ljudi na odmoru dobiju temperaturu, pa treba poneti i lekovi koji će pomoći u takvoj situaciji, ali evo i šta još treba da se nađe u vašoj putnoj apoteci.

"Analgetici, antipiretici, pre svega lekovi za temperaturu za decu, ali i za odrasle, eventualno za odrasle nešto za prehladu. Zaštita od sunca je jako bitna, visok faktor da se koristi, treba poneti i nešto za alergije, antihistaminike, ako se dese ubodi insekata, neprijatni susreti sa meduzama, neka alergija na hranu, treba biti pripremljen i za tu situaciju. Mehaničke povrede, neki antiseptik za kožu, neki hanzaplast, zavojni materijali, to je ono najosnovnije što jedna putna apoteka treba da ima", zaključuje farmaceutkinja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading