Da li vam je URIN taman i mutan? Evo koja boja je ZNAK bolesti i zbog toga treba da posetite UROLOGA

Vesti 03.08.2022 16:15 0

Normalnim urinom se smatra onaj koji je bistar i žućkaste boje, a evo kada treba da se zabrinete za svoje zdravlje

Da li vam je URIN taman i mutan? Evo koja boja je ZNAK bolesti i zbog toga treba da posetite UROLOGA

NajŽena/ Ilustracija

 

Boja urina može biti pokazatelj mnogih zdravstvenih problema. Različita boja urina može da ukazuje na različite probleme sa zdravljem.

Dr Sonja Ilić daje detaljnu analizu boje urina za sajt Stetoskop.

Boja urina je normalno žuta ali može da varira u zavisnosti od unete količine tečnosti - od svetložute do tamnožute, a na nju utiču i povećana telesna temperatura, znojenje, povraćanje, proliv. Što je mokraća više koncentrovana, boja je tamnija. Zanimljivo je da ružičasta boja mokraće može da se pojavi, na primer, kada se konzumira veća količina cvekle ili kupina.

- Tamnosmeđi urin - ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.

- Crveni urin - ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pesak), ali i na razne zapaljenjske procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike", navodi dr Ilić na sajtu Stetoskop.

- Ako je urin izrazite svetložute boje, uzrok mogu biti vitaminski dodaci. Narandžasti ili tamni urin ukazuje na to da ste verovatno dehidrirali ili da imate žuticu. Pijte više tečnosti!

- Događa se i da urin ima plavičastu nijansu, a uzrok su ili velike količine hrane obojene plavom bojom, npr. glazura na kolačima i slatkišima ili plavi metilen, antibakterijski lek za urinarne infekcije.

- Zeleni urin nastaje od pigmenata koji su nusprodukt izvesnih bakterija - od plavo-zelenih, preko žuto-crvenih do crveno-smeđih. Bakterija pseudomonas aeruginosa koja izaziva cistitis može urin da oboji u zeleno ako iz creva dospe do urinarnog trakta i prouzrokuje infekciju. Smeđi ili crni urin može da izazove sena, sastojak većine laksativa.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading