Kada je OPASNO piti FLAŠIRANU VODU? Obratite pažnju u prodavnici, u ovom slučaju plastika ispušta otrove

K.Ć. Vesti 03.08.2022 22:30 1

Da li je zdravija česmovača ili flaširana voda?

Kada je OPASNO piti FLAŠIRANU VODU? Obratite pažnju u prodavnici, u ovom slučaju plastika ispušta otrove

Shutterstock

Svi stručnjaci će vam reći da je najbolje piti onu koju sami pročistimo filterima. A da li kupovna voda može biti štetna i u kojim to situacijama, objasnila je ruska nutricionistkinja.

"Voda koja se prodaje u prodavnici je proverena i bezbedna“, kaže Natalja Denisova, ruska nutricionistkinja Saveznog istraživačkog centra za ishranu i biotehnologiju. 

Ipak, postoji nešto što može predstavljati potencijalni rizik, samtra nutricionistkinja.

"Međutim, ako u prodavnici sunčeva svetlost direktno pada na policu na kojoj se nalazi flaširana voda, tada se plastika zagreva. Ako je voda 'pakovana' u jeftinu plastiku, to onda postaje problem. Postoji rizik da će se u ovom slučaju štetne supstance, uključujući polifenolna jedinjenja, ispustiti u vodu. Ako stalno pijete takvu vodu, vremenom će se javiti i negativne posledice po zdravlje. A ako je voda gazirana, rizik je veći. U tom slučaju sunčeva svetlost dodatno povećava rizik od puštanja štetnih supstanci iz plastike u vodu", objasnila je dr Natalija.

Pa tako prilikom kupovine flaširane vode treba birati prodavnice bez prirodnog osvetljenja i koje skladište robu na mestima gde sunce ne dopire.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
ilinka
05.08.2022 06:17

česmovača sigurno nije zdravija od flaširane vode,flaširana voda je kako,tako i filtrirana.jedini problem flaširane vode jeste što u plastičnim ambalažama dugo stoji u magacinima gde se skuplja prašina itd.odavno ne pijem ni česmovaču niti kupujem flaširanu vodu u radnjama.imam svoj hidrogenizator vode tako da u svakom trenutku,pijem zdravu vodu.