Od čega imamo više KORISTI? Dr Perišić objašnjava šta je zdravije AJVAR ili KISELI KUPUS

Vesti 05.10.2021 08:46 0

Mnogi neće moći da zamisle simu bez ove dve namirnice

Od čega imamo više KORISTI? Dr Perišić objašnjava šta je zdravije AJVAR ili KISELI KUPUS

Alo/YouTube

S obzirom da za jednu teglu, dobrog, ajvara treba izdvojti tri kilograma sveže paprike, normalno je upitati se šta je sve nestalo od hranljivih materija posle obrade?

Iako postoji dva načina da se pripremi ajvar - to jest mlevenjem paprike i cepanje isti, doktor Vojislav Perišić objašnjava koja metoda je bolja i koja "čuva" više vitamina.

- Ako se paprika melje, onda to utiče na tranzit nutrijenta kroz creva, peristatika je brža i brže se praznite. Ajvar jeste ukusan, ali njegova hranljiva vrednost je relativno mala - objasnio je doktor prilikom gostovanja u jutarnjem programu na "TV Prva". 

Pored toga što je ovaj ukusni namaz niskokaloričan, on pospešuje i probavu. Međutim, doktor je ovom prilikom dodatno pojasnio da ako želimo da ajvar ima ovaj probavni efekat, mora da se pojesti značajna količina - do 10 kašika!

Za razliku od zimnice, za koju Perišić kaže da nema mnogo korisnih dejstava jer "tu nema fermentacije", kiseli kupus je "kralj povrća" jer mu se procesom kiseljenja povećava količina vitamina C.

Kiseli kupus je bolji od običnog jer je pun probiotskih materija, on ima mnogo vitamina C, antioksidansa, i probiotika - a raso je najhranljivija tečnost koja je dobijena fermentacijom kupusa.

Komentari (0)
Loading