Ovo je NAJGORA hrana na svetu: Svaki zalogaj skraćuje nam ŽIVOT, zamenite ih ovim NAMIRNICAMA

Vesti 06.08.2022 08:30 0

Svaki zalogaj ove nezdrave hrane može da nam skrati životni vek

Ovo je NAJGORA hrana na svetu: Svaki zalogaj skraćuje nam ŽIVOT, zamenite ih ovim NAMIRNICAMA

unsplash

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu izračunali su zdravstveni teret koji se javlja nakon različitih namirnica, postavši prvi koji su dali konkretne ocene vašim omiljenim grickalicama. Otkrili su da porcija orašastih plodova može da nam doda skoro 26 minuta u životu osobe, prenosi The Telegraph, ali zato svavaka pojedena viršla skraćuje životni vek za 36 minuta.


U međuvremenu sendvič sa puterom od kikirikija i džemom dodaje osobi više od pola sata. Studija, objavljena u časopisu Nature Food, zasnovana je na očekivanom zdravom životnom veku - dužini vremena u kojem osoba ima dobar kvalitet života bez pratežih bolesti. Naučnici koji stoje iza otkrića izračunali su direktan uticaj oko 6.000 različitih obroka, grickalica i pića. Pokazali su da ako neko ko jede govedinu i prerađeno meso (poput slanine) zameni samo 10 odsto kalorija za hranu biljnog porekla, može da dobije 48 dodatnih minuta života dnevno.


Najgora hrana Najgora hrana po porciji, prema The Telegraphu, bila je:

Hot dogovi. viršle: -36 minuta

Slanina: -26 minuta

Čizburger: -8,8 minuta

Bezalkoholna pića (gazirana ili zaslađena): -12,4 minuta

Upakovane grickalice i hleb: varijacije


Zamenite za...

Sendvič sa puterom od kikirikija i džemom: +33,1 minuta

Pečeni losos: +13,5 minuta

Banana: +13,5 minuta

Paradajz: +3,8 minuta

Avokado: +1,5 minuta

Svrha studije je bila da se sagleda i uticaj hrane na zdravlje i životnu sredinu. Istraživači su svakoj hrani dali ocenu na osnovu toga da li treba da jedemo više ili manje proizvoda.  Autor studije, profesor Olivije Žolije, rekao je: „Jasna je hitnost promene u ishrani radi poboljšanja zdravlja ljudi i životne sredine.

BONUS VIDEO

 


 
Komentari (0)
Loading