Žene Kriznog štaba koje ispisuju istoriju: O privrženosti i snazi ove tri heroine govore njihova dela

Vesti 05.10.2021 21:40 0

Pandemija virusa Korona obeležila je 2020. i 2021. godinu. Darija Kisić Tepavčević, Verica Jovanović i Edita Stokić su tri heroine današnjice. One su samo tri u nizu brojnih državnih službenica koje su ujedno i lekarke, ali i članice Kriznog štaba

Žene Kriznog štaba koje ispisuju istoriju: O privrženosti i snazi ove tri heroine govore njihova dela

Tanjug

Darija Kisić Tepavčević, Verica Jovanović i Edita Stokić su nam dale povod za priču o herojima pandemije COVID-a 19. Ove funkcionerke su pre svega doktorke, a poruka je da je ta profesija okosnica svakog zdravstvenog sistema i da to ne sme da se zaboravi ni kad pandemija prođe.

„Kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš kad je najteže", reči su kojima je Oliver Jakšić, voditelj emisije Fokus na B92, počeo sporno pitanje 2020. godine, kada se nije baš mnogo znalo o virusu i kada je opasnost pretila na svim bojnim poljima.

Mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke, ali muškog pola…

DR NESTOROVIĆ OTKRIO: Ojačajte svoj imunitet pre zime i to sa tri namirnice koje imate u kuhinji

 -Naravno, uz svo poštovanje damama, vezano za rodnu ravnopravnost i tako dalje, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam - na liniju fronta je otišla jedna žena - dodao je on.

Ovo su priče nekolicine žena koje su se same prijavile za tu borbu - nastupile su požrtvovano, smelo i bez straha.

Dr Darija Kisić Tepavčević je na Oliverovu konstataciju imala jedan kratak i veoma jasan odgovor:

- Ja čak ne razumem ovo pitanje, kakve ima veze ko je kog pola - bitno je kojoj struci pripada i koliko može da pomogne u datom momentu - rekla je ona.

Od dеcеmbra 2017. godinе do novеmbra 2020. bila jе zamеnik dirеktora u Institutu za javno zdravljе Srbijе "Dr Milan Jovanović Batut". Trenutno je Ministarka za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja.

Široj javnosti postala poznata kada je kao epidemiolog i zamenik direktora Instituta "Batut" postavljena za člana Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19. U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

 

Žene Kriznog štaba koje ispisuju istoriju: O privrženosti i snazi ove tri heroine govore njihova dela

Tanjug

 

Dr Verica Jovanović je direktorka Instituta javnog zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut". Članica je Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, koji je u martu 2020. formirala Vlada Srbije. 

Kao predstavnik Srbije učestvovala je u nekoliko značajnih međunarodnih projekata za unapređenje skrininga malignih bolesti.

- Pri Ministarstvu zdravlja bila je član tima za Evropske integracije za poglavlje 28, u delu skrininga raka, zatim bila sekretar Republičke stručne komisije za praćenje sprovođenja skrininga raka u Srbiji i član nekoliko radnih grupa Ministarstva zdravlja za reformu finansiranja bolničke zdravstvene zaštite - piše u biografiji.

Čudotovorni ruski lek koji čisti pluća i bronhije: Provereno radi, a pravi se od sastojaka koje sigurno imate u kući

Od nje o javnom zdravlju uče i studenti u Njujorku, piše Blic. Naime, mentor je i na Univerzitetu Long Ajland (Long Island) u Njujorku, za studente master programa u oblasti javnog zdravlja.

Dr Jovanović od početka pandemije svakodnevno podseća da moramo da se pridržavamo svih mera zaštite - jer je to najbolji način da sačuvamo svoje i zdravlje svoje porodice.

Žene Kriznog štaba koje ispisuju istoriju: O privrženosti i snazi ove tri heroine govore njihova dela

Tanjug

 


- Preventiva će pobediti covid-19. Ostanite u kućama, držite distancu, uz vašu podršku mislim da ćemo uspeti na ovom putu u borbi protiv virusa u Srbiji. Otkažite zubara, sve odložite, samo ne dolazite u zdravstvene ustanove bez potrebe - poručuje doktorka Verica Jovanović.

Dr Edita Stokić - direktorka Kliničkog bolničkog centra Vojvodina, članica Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid - 19, koji je 2020. godine formirala Vlada Srbije.

Novi SIMPTOM kovida-19? Dr Tiodorović upozorava da obratite pažnju na OVE promene na KOŽI i prstima

Član je Udruženja endokrinologa Srbije, Srpskog udruženja za medicinsko pravo, Udruženja za aterosklerozu Srbije, Češkog aterosklerotskog društva, Evropskog aterosklerotskog društva, Evropskog lipoproteinskog kluba, Evropskog društva za studije o dijabetesu, Američke dijabetološke asocijacije. Profesor je na medicinskom fakultetu.

Javnost je ganuo Editin gest kada je na kraju konferencije Kriznog štaba pokazala crtež jedne devojčice čiji je tata zaposlen u Kliničkom bolničkom centru. 

Ćerkica jednog od lekara poslala joj je crtež sa porukom koju je doktorka pročitala na kraju konferencije.

Žene Kriznog štaba koje ispisuju istoriju: O privrženosti i snazi ove tri heroine govore njihova dela

Printscreen/Youtube

 

- Molim vas da mom tati date 5-6 dana godišnjeg odmora - zamolila je devojčica direktorku.

 

 

 

Komentari (0)
Loading