Uništava BUBREGE i JETRU: Ovu namirnicu SRBI seku kao MEZE, a nisu ni svesni koliko narušava zdravlje

Lana Vidović Vesti 09.08.2022 14:30 2

Namirnica koja je sastavni deo meze ali i sendviča može da naruši zdravlje

Uništava BUBREGE i JETRU: Ovu namirnicu SRBI seku kao MEZE, a nisu ni svesni koliko narušava zdravlje

pixabay

 

Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično šunka. 

Međutim, stručnjaci savetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom. Zašto?

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u telu. 

Da bi šunka imala dobar ukus, prilikom pravljenja ovog proizvoda u šunku se dodaje dosta soli, odnosno kako je američko Ministarstvo poljoprivrede prenelo, radi se o tome da u 85 grama dimljene šunke ima čak 830 miligrama natrijuma.

Tako da prilikom čestog konzumiranja šunke to dovodi do zadržavanja vode u telu, te zbog toga mogu oticati stopala, šake ili zglobovi. 

Ali to nije sve... Posledica ima mnogo više od oticanja. Dakle, prilikom prekomernog unošenja soli i u organizam, prilikom zadržavanja vode dolazi do zadržavanja vode, čime se pravi pritisak na krvne sudove što može povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara.

Može doći i do gubljenja kalcijuna iz kostiju što može na duži rok da napravi ozbiljne probleme sa kostima. 

Takođe, velika količina soli može negativno uticati na jetru i bubrege. Nutricionisti preporučuju da je neophodno jesti šunku umereno, ali i to da je potrebno da popijete veću količinu vode.

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
zora
09.08.2022 16:13

Sve sto je napravljeno od transformisanog mesa je opasno po zdravlje. Primecujem i da se mnogi hrane iskljucivo mesnim preradjevinama bilo da se radi o dorucku ili o nekom drugom obroku na brzinu.

CPU Item
09.08.2022 17:48

Ajde svi da jedemo alge da zivimo 150 godina.