Bolje da ih IZBACITE iz upotrebe: Ovih 5 namirnica UNIŠTAVAJU bubrege, a mnogi ih jedu SVAKOG dana

Vesti 11.08.2022 09:34 0

Pravilna funkcija bubrega jako je važna za celokupno zdravlje našeg organizma.

Bolje da ih IZBACITE iz upotrebe: Ovih 5 namirnica UNIŠTAVAJU bubrege, a mnogi ih jedu SVAKOG dana

pixabay

Oni imaju ključnu ulogu u uklanjanju nečistoća i viška vode iz tela, a pomažu i u održavanju ravnoteže vode, soli i minerala u našoj krvi.

Ono što je bitno da se napomene jeste da su jako efikasni u podeli i organizaciji posla – ako jedan bubreg ili neki njegov deo ne može dobro da obavlja svoju funkciju iz bilo kojeg razloga, ostatak tog istog bubrega ili onaj drugi vrlo efikasno preuzimaju njegov posao.

Na taj način važni fiziološki parametri kao što su krvni pritisak i zapremina krvi ostaju u normali, a iz tela se i dalje efikasno izbacuju otpadne stvari. No, ipak, za njihov pravilan rad, bitna je i ishrana.

Viršle, salame, kobasice i slanina namirnice su bogate natrijumom, a on u prekomernoj količini može da poveća krvni pritisak i optereti rad bubrega.

Čak 103 kalorije unećete u svoj organizam ako uz jelo pojedete samo jednu kašiku majoneza, pokazuju istraživanja. Majonez je jedna od namirnica koja je izuzetno bogata zasićenim mastima. Radije izaberite bezmasni ili niskokalorični majonez koji ne sadrži previše natrijuma i šećera. Štaviše, najbolje bi bilo kada biste ga u potpunosti zamenili zdravim grčkim jogurtom, piše Net.hr.

Osim što sokovi sadrže veliku količinu šećera, njihova hranljiva vrednost je skoro nikakva. Štaviše, napici prepuni šećera mogu da vam daju višak kalorija, a samim tim i višak kilograma. Naučna istraživanja su pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana sa pojavom osteoporoze, bolesti bubrega i problemima sa zubima.

Život kakvim danas živimo često ne ostavlja previše vremena za uživanje u pripremi jela pa se zbog toga sve češće odlučujemo na gotovu, smrznutu hranu. Ipak, smrznuta jela doprinose razvoju dijabetesa tipa 2, dokazala su brojna istraživanja. Ako ih već kupujete, pazite svakako da su ona sa smanjenim udelom natrijuma.

Pomfrit sigurno važi kao jedna od najnezdravijih namirnica, a osim što sadrži velik broj kalorija, sadrže i velik broj kalijuma, koji nikako nije dobar za zdravlje vaših bubrega.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading