Lekove protiv BOLOVA ceo život pijemo POGREŠNO: Uz ovaj TRIK deluju brže i EFIKASNIJE

Vesti 11.08.2022 09:54 0

Način na koji uzimamo lekove protiv bolova utiče na to kako će i koliko brzo oni delovati

pilule

Pexels

Istraživači sa Univerziteta Džon Hopkins otkrili su da je efikasnije ležati na desnoj strani kada uzimate lekove. Ali, dodali su, ako se okrenete, mogli biste još duže da čekate da bol nestane. Gurui su koristili model nazvan StomachSim u pokušaju da shvate kako različiti položaji utiču na apsorpciju droge.

Iako je ispijanje tableta generalno laka praksa, otkrili su da to možda nije najefikasniji način za ublažavanje bolova - posebno za pacijente koji su stari ili prikovani za krevet. Koliko je lek efikasan, zavisi od sastojaka i  želuca kada dospe u gastrointestinalni trakt - gde hrana i tečnosti putuju kada se vare. Lekari su posmatrali koliko dobro aktivni sastojci lekova protiv bolova prolaze kroz pilorus i dospevaju u duodenum – prvi deo tankog creva. 

Koautor Rajat Mital sa Univerziteta Džon Hopkins objasnio je: „Oralna primena je iznenađujuće složena uprkos tome što je najčešći izbor za davanje lekova. „Kada pilula stigne u stomak, kretanje zidova želuca i protok sadržaja u njemu određuju brzinu kojom se ona rastvara. "Svojstva pilule i sadržaja želuca takođe igraju važnu ulogu." Autori su objasnili da kontrakcije stomaka mogu da izazovu pritisak - čineći da se pilula pomera u telu. Mital je dodao da ovi faktori dovode do različitih rezultata koliko brzo se pilule apsorbuju. Pišući u časopisu Phisics of Fluids, dodao je: „U ovom radu demonstriramo novu platformu za računarsku simulaciju koja nudi potencijal za prevazilaženje ovih ograničenja. „Naši modeli mogu da generišu biorelevantne podatke o rastvaranju leka koji mogu da pruže korisne i jedinstvene uvide u složene fiziološke procese iza oralne primene pilula. Dok uzimaju lekove protiv bolova kao jedan od načina za ublažavanje nelagodnosti, stručnjaci su takođe pozvali ljude da isprobaju druge metode. Klinički vođa za lekove protiv bolova u bolnici Royal Berkshire, dr Deepak Ravindran rekao je da postoji veza sa mentalnim stanjem osobe i njenim fizičkim bolom.


Objasnio je da fokusiranje na stvari kao što su disanje i svesnost može da pomogne u ublažavanju bolova. Ako imate ozbiljne bolove, uvek bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse koji bi mogao da vas uputi u kliniku protiv bolova.
Komentari (0)
Loading