Ako osetite OVE promene, odmah idite LEKARU: Javljaju se u STOMAKU i ukazuju na RAK JETRE

Vesti 13.08.2022 09:00 0

Ponekad simptomi ne izgledaju kao velika stvar, ali mogu otkriti stanje koje zahteva lečenje.

žena

Shutterstock

Stomak takođe može otkriti mnogo o zdravlju. Bol, mučnina ili grčevi mogu biti posledica lošeg obroka, gastritisa, kamena u žuči... Ali jedan simptom može biti znak da nešto nije u redu sa jetrom.

Jetra je uključena u oko 500 telesnih funkcija

Jetra je najveći unutrašnji organ u telu, ključan za varenje. U jetri se krv iz creva filtrira, hranljive materije koje crevo apsorbuje se prerađuju i skladište, stvaraju i po potrebi pretvaraju u energiju ili druge supstance važne u izgradnji tkiva. U jetri se iz organizma uklanjaju toksične materije, stvaraju se supstance važne za normalno zgrušavanje krvi, a jetra je takođe veoma važna u održavanju normalnih vrednosti šećera u krvi. Organ možda nije velik, ali je uključen u oko 500 vitalnih funkcija organizma, piše Ordinacija.hr.

Sistem za varenje je povezan sa jetrom

Možda mislite da su samo želudac i creva odgovorni za varenje, ali i jetra ovde igra veliku ulogu. Njegov najvažniji zadatak je da obradi hranljive materije i vitamine apsorbovane u crevima. Uz pomoć u apsorpciji hranljivih materija i proizvodnji hemikalija, jetra će izbaciti štetne materije nakupljene u njoj iz tela. Upravo je to jedna od funkcija zbog kojih se jetra naziva vitalnim organom. Jetra je stoga izuzetno važan organ, i dok se može živeti bez dela jetre, ne možete živeti bez cele.

Bolesti jetre mogu dovesti do stomačnih problema

Tumori koji se formiraju unutar jetre mogu izazvati stomačne probleme kada rastu, a svi tumori koji su maligni i šire se na okolna tkiva ili organe su takođe rak jetre. Tumor jetre može da luči hormone koji mogu da utiču na druge organe, objašnjavaju stručnjaci iz Američkog udruženja za rak, a dr Andrea Palka navodi da ovaj proces ponekad može da izazove visok nivo kalcijuma u ​​krvi. Kako je jetra blizu stomaka, rak jetre se može manifestovati kao bolan stomak sa povraćanjem i mučninom.

- Pošto je mučnina uobičajen simptom drugih stanja, kako ozbiljnih tako i benignih, lako je povezati je sa infekcijom, problemima na putovanju ili trovanjem hranom. Ako se stalno ponavlja i uz to se javi povraćanje ili bilo koji drugi simptom raka jetre, vreme je da pozovete svog lekara što je pre moguće da saznate šta ga uzrokuje - dodaje doktor.

Neki od dodatnih simptoma prevelike količine kalcijuma u ​​krvi su zbunjenost, zatvor, bolovi u mišićima, žeđ...

Rak jetre često bez ranih simptoma

Bolest u početku ne izaziva nikakve simptome, ali sa postepenim povećanjem tumora, tupim bolom ispod desnog rebarnog kaveza koji se širi na leđa i prema lopatici, osećaj slabosti i malaksalosti i neobjašnjiv gubitak tela. može doći do težine. Ponekad i sami pacijenti osete nodularnu formaciju ispod desnog obalnog luka, što može biti znak prisustva tumora ili uvećanja jetre, a značajan broj pacijenata unapred zna da ima hroničnu upalu ili cirozu jetre.

Rak jetre se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, i kod ljudi starijih od 60 godina. Faktori rizika su kumulativni; na primer, kod osobe koja konzumira alkohol i ima hronično virusno zapaljenje jetre rizik se dodaje i time povećava.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading