Namirnica puna PROTEINA i KALCIJUMA, a košta samo 30 dinara: Zovu je PRIRODNI PROBIOTIK, a poželjno je da se koristi SVAKO JUTRO

Vesti 16.08.2022 15:45 0

Ako niste ljubitelj jogurta ili često zaboravite da ga konzumirate, stručnjaci za prehranu savetuju kako biste ovu lošu prehrambenu naviku trebali odmah da ispravite

Namirnica puna PROTEINA i KALCIJUMA, a košta samo 30 dinara: Zovu je PRIRODNI PROBIOTIK,  a poželjno je da se koristi SVAKO JUTRO

Alo

 

Evo kako i u kojim količinama treba da konzumirate jogurt, namirnica koja je prepuna proteina i kalcijuma, može pomoći:

Vitka figura

Prema studiji s "University of Tennessee u Knoxvillu" osobe koje su jele 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 odsto više težine i 81 odsto više masnoće oko struka od onih koje su preskočile ovaj međuobrok.

Takođe su zadržale i jednu trećinu više mišićne mase koja pomaže pri mršanju.

Jogurt sadrži dobre bakterije

“Živa i aktivna kultura” na čašici jogurta znači da se u njemu nalaze probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, koji mogu uzrokovati razne crevne upale, iz tela.

Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. No, istraživanja još nisu pokazala nikakve konkretne rezultate.

Imate li zdravstvenih poteškoća, kao što su proliv ili nadutost, nije na odmet jesti ovu posebnu vrstu jogurta nekoliko sedmica i videti pomaže li vam u rešavanju tih problema – kaže fitnes savetnica Daun Džekson Blatner.

Pun je vitamina

Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalija, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Takođe sadrži i vitamin B12 čija je zadaća da čuva crvene krvne ćelije i pomaže u očuvanju zdravlja nervnog sistema.

Čašica jogurta dnevno pomažu u oporavku nakon vežbe

Pravom merom proteina i ugljikohidrata jogurt je, posebno visokoproteinska grčka verzija, odličan izbor nakon vežbe i treninga. Prema rečima nutricionista, pravo vreme za jogurt je unutar 60 minuta nakon vežbe.

Kad su u pitanju kalcijum i vitamin D nisu svi jogurti isti

Pošto se kalcijum prirodno nalazi u jogurtu logično je pomisliti da je njegova količina u jogurtu, bez obzira na vrstu i marku, ista.

Pogrešno. Nivo kalcijuma varira od marke do marke, stoga pažljivo pročitajte šta piše na čašici, odnosno pakovanju – kažu stručnjaci.

Pomaže prevenciju visokog pritiska

Većina nas (oko 70 posto) svakodnevno konzumira dva puta više od preporučene dnevne doze soli. Vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca.

Kalijum iz jogurta (600 mg kalija na 220 g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma.

Studija objavljena u “American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dve ili više porcija jogurta za 54 posto smanjile rizik od nastajanja visokog pritiska, za razliku od onih koji su konzumirali manje porcije.

Sprečava prehladu

Prema rezultatima istraživanja bečkog univerziteta preživećete sezonu prehlade i gripe bez problema jedete li 100 grama jogurta dnevno. Žene koje su dnevno konzumirale barem 100 grama jogurta imale su aktivnije T ćelije (ćelije koje se bore protiv bolesti i infekcija) nego što su to imale prije početka redovne konzumacije ove namirnice.

Zdrave bakterije iz jogurta signalizuju imunološkom sistemu da se bori protiv štetnih bakterija – tvrdi autorica studije dr. Alexa Meyer.

Čuva zube

Uprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes. Naučnici s Marmara University iz Turske testirali su niskokalorične, lagane i voćne okuse jogurta i otkrili da nijedan ne oštećuje zubnu gleđ, što je inače najčešći uzrok propadanja zuba.

Takođe, mlečna kiselina štiti i desni. Želite li smanjiti rizik od zubnih bolesti i do 60 odsto morate pojesti barem 50 grama jogurta dnevno.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading