Najmanja PORCIJA popularne HRANE može da vam RAZORI srce: Stručnjaci kažu da je IZBEGAVAMO, a mi OVO dajemo i deci

Vesti 17.08.2022 20:40 0

Nova analiza studija je kvantifikovala koliko je pržena hrana loša za vaše zdravlje.

Infarkt

Shutterstock

Ispostavilo se da je čak i pola šolje hrane - ili srednja porcija pomfrita prženog pripremanog u fritezi - dovoljna da poveća rizik od srčanih bolesti i povezanih kardiovaskularnih događaja.

Metaanaliza, objavljena u magazinu Heart, sakupila je 17 studija koje su istraživale vezu između pržene hrane i zdravlja srca. Mala porcija pržene hrane, ako je konzumiramo  svake nedelje povezana je sa 3 odsto povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, 2 odsto povećanim rizikom od srčanih bolesti i 12 odsto povećanim rizikom od srčane insuficijencije, pokazala je analiza .

Taj rizik se povećava sa svakom krofnom koju dodate. Ljudi koji su jeli najviše pržene hrane nedeljno imali su 37% veći rizik od srčane insuficijencije u poređenju sa onima koji su jeli najmanje, zajedno sa 28% većim rizikom od velikih kardiovaskularnih događaja i 22% povećanim rizikom od srčanih bolesti.

„Iako je ova studija utvrdila vezu između kardiovaskularnih bolesti i pržene hrane, ovi nalazi ne mogu da uspostave direktnu vezu“, napisala je dr Megan Mejer, direktorka za naučne komunikacije u Međunarodnom savetu za informacije o hrani, u izjavi za Insajder. To znači da je potrebno više istraživanja da bi se utvrdilo da li konzumiranje pržene hrane direktno uzrokuje srčane bolesti. Dugoročne studije bi posebno pomogle da se rasvetli odnos između unosa pržene hrane i rizika od smrtnosti, koji je ostao delimično nejasan s obzirom na dostupne dokaze.

 
Komentari (0)
Loading