Imate intenzivan bol i PRITISAK u leđima koji se samo POGORŠAVA? Ovo su simptomi IŠIJASA i na ovaj način možete da ga IZLEČITE

M. O. Vesti 19.08.2022 17:00 0

Za savremene lekove najbolje je da se obratite lekaru, ali za vežbe i osnovnu preventivu morate sami da se pobrinete

Imate intenzivan bol i PRITISAK u leđima koji se samo POGORŠAVA? Ovo su simptomi IŠIJASA i na ovaj način možete da ga IZLEČITE

Shutterstock

Išijas je skup tegoba koje okuplja bol u donjem delu leđa i od njega na godišnjem nivou pati oko 40% ljudi, a trend ovog, kao i drugih bolova u leđima raste kao posledica nedovoljno aktivnog stila života.

Najduži i najdeblji živac u telu, a sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnog dela kičme i spuštaju se niz noge gde se granaju u manje živce u natkolenici, predelu kolena, lista, stopala i prstiju. 

Kada organizam stari dešava se degenerativna promena na međuprišljenbskim diskusima, podizanje tereta iz nezgodnog položaja tela ili izvođenje pogrešnog pokreta dovodi do pucanja prstena diskusa i izbijanja njegovog središnjeg dela, koji počinje da pritiska odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi).

Simptome:

- Konstantan bol u donjem delu leđa i jednoj nozi, ređe obe

- Bol se pogoršava kada osoba sedne

- Osećaj peckanja i vreline u nozi

- Slabost, utrnulost ili nemogućnost pomeranja noge ili stopala

- Osoba ima poteškoća kada stoji ili hoda

Shutterstock

 

Ovaj poremećaj naziva se išijas – išijalgija  i najčešće nastaje u donjem delu leđa (lumbalni deo kičme). Išijas u trudnoći je takođe dosta česta pojava koja nastaje usled većeg opterećenja kičmenog stuba i pogađa buduće mlade majke.

Kada je u pitanju bol u donjem delu ledja i kičme se obično javljaju nakon jačeg naprezanja i progresivno se šire ka zglobu kuka, pa niz potkolenicu i list noge pa sve do prstiju.

Bolovi se pojačavaju s pokretima i naprezanjem (kašalj, kijanje, smeh), a istezanje išijadičnog živca (podizanjem ispružene noge) dovodi do pojačavanja njihovog intenziteta.

Većina lekara preporučuje odmaranje u krevetu. Druge metode podrazumevaju primenu lekova za ublažavanje bolova i zapaljenja i za opuštanje mišića. Međutim, vežbe takođe mogu da ublaže simptome išijasa.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading