Ne možete da držite NOGE u miru? Možda patite od RETKOG sindroma a da toga niste ni svesni!

Vesti 08.09.2022 08:10 0

Ovo stanje može značajno kasnije da se pogorša

stopala

Shutterstock

Sindrom nemirnih nogu (RLS) je neurološki poremećaj, koji se karakteriše neodoljivom potrebom za pokretanjem nogu, posebno u stanju mirovanja. Simptomi bolesti se pogoršavaju uveče i tokom noći, a mogu se poboljšati tokom aktivnosti, kao što je hodanje.

Lekari različitih specijalnosti često se susreću sa obolelima od RLS-a, ali ga zbog nedovoljne obaveštenosti retko dijagnostikuju.

Primarni oblici RLS su pretežno urođeni, dok su sekundarni najčešće uzrokovani trudnoćom, uremijom, nedostatkom gvožđa, dijabetesom, polineuropatijom ili uzimanjem pojedinih lekova.

Koliko je specifičan ovaj problem uverio se i Hauard Timberlejk koji radi za "BBC Reel`s", pošto i sam pati od ove nedovoljno ispitane bolesti.

Ne možete da držite NOGE u miru? Možda patite od RETKOG sindroma a da toga niste ni svesni!

unsplash.com

 

- Dešavalo mi se da pogotovo tokom večeri i noći ne mogu da se smirim. Ne bih znao šta da radim, prevrtao bih se, ne bih mogao da spavam, pa sam počeo da u sred noći izlazim da šetam, trčim, ili čak igram tenis. Nije bilo potrebno mnogo da prođe da bih shvatio da imam problem sa sindromom nemirnih nogu. Saznao sam da od ove bolesti pati čak 10% svetske populacije, i da na svu sreću moj stadijum bolesti nije teži, iako je mogao biti. Tako sam došao na ideju da ispitam ovo stanje, poznatije kao RLS - započinje svoju priču Hauard za "BBC Reel".

Dr Džulijan Spinks je engleski lekar koji je i sam patio od RLS sindroma.

- Postoje dve varijante ove bolesti. Kod prve, pacijenti se žale da su simptome primetili još pre dvadesete godine, zato možemo da pričamo o bolestima u vrlo ranom dobu. Kod druge vrste, kod pacijenata se javlja deficit gvožđa, hronična bolest bubrega, i nažalost mnoge žene bolest otkriju u toku ili po završetku trudnoće - ističe dr Spinks.

Uvođenje dovoljne količine noćnog sna je prioritet. Takođe preporučuju se tople kupke i tuširanja, ili čak hladna tuširanja, zavisno šta bi koga više smirilo.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading