Često TRNJENJE STOPALA ukazuje na probleme: Znak je za ove OZBILJNE BOLESTI, te je preporuka da odete lekaru

Vesti 21.08.2022 09:00 0

Trnjenje stopala nije medicinski termin, ali lekari definitivno znaju šta to znači.

Često TRNJENJE STOPALA ukazuje na probleme: Znak je za ove OZBILJNE BOLESTI, te je preporuka da odete lekaru

Shutterstock

Iako naša stopala igraju glavnu ulogu u našem kretanju, uglavnom ne razmišljamo o njima osim ako ne obuvamo obuću ili se bavimo nekom fizičkom aktivnošću, kao što je trčanje. S druge strane, kada osećamo utrnulost u stopalima, teško nam je da razmišljamo o bilo čemu drugom.

Trnjenje stopala nije medicinski termin, ali lekari definitivno znaju šta to znači. „Ovaj osećaj se može opisati na više načina“, kaže Melisa Lokvud, pedijatar iz Blumingtona i dodaje: „Možete imati osećaj kao da vam je noga zaspala i pokušavate da je probudite ili možete osetiti peckanje pri svakom pokretu i ponekad blag bol.“

Ako vam stopala utrnu i ovaj osećaj brzo nestane, nemate razloga za zabrinutost. Ako pak vaši simptomi traju malo duže ili se često javljaju, trnjenje može biti simptom ozbiljnijeg problema, zbog čega je preporučljivo da se što pre obratite svom lekaru, piše Yahoo.

Saznajte u narednim redovima koje sve bolesti mogu biti uzrok osećaja utrnulosti u vašim stopalima.

Dijabetes

Dijabetes se javlja kada vam je nivo šećera u krvi previsok. „Visok nivo šećera u krvi može oštetiti nervna vlakna, ali i uticati na male krvne sudove koji snabdevaju hranljive materije perifernim nervima“, objašnjava dr Suhajl Dib-Džalbut, profesor neurologije u medicinskoj školi Ratgers-Nju Džerzi. To može otežati vašim nervnim vlaknima da sprovode signale, što dovodi do osećaja peckanja.

Multipla skleroza (MS)

Multipla skleroza je bolest centralnog nervnog sistema. Kada neko ima MS, imuni sistem njihovog tela cilja na zaštitni omotač koji pokriva nerve, koji se naziva mijelinski omotač. To može dovesti do niza simptoma, uključujući utrnulost, slabost mišića i umor.

„Kada mijelinski omotač ne radi ili nije prisutan na način na koji bi trebalo da bude, to može izazvati peckanje“, kaže dr Lokvud. MS se ne može izlečiti, ali se terapijom mogu umanjiti simptomi ove bolesti.

Hipotireoza

Hipotireoza je stanje u kojem vaša štitna žlezda ne stvara i ne oslobađa dovoljno tiroidnih hormona u vaš krvotok. To može usporiti vaš metabolizam i dovesti do simptoma poput umora, povećanja telesne težine i problema sa podnošenjem niskih temperatura.

Osećaj utrnulosti u stopalima zbog hipotireoze je „verovatno uzrokovan oticanjem tkiva koje vrši pritisak na nervna vlakna“, kaže dr Dib-Džalbut. Hipotireoza se obično leči uzimanjem leka koji se zove levotiroksin, koji povećava količinu tiroidnog hormona koji vaše telo proizvodi.

Bubrežna insuficijencija

Otkazivanje bubrega znači da je većina vaših bubrežnih funkcija nestala. Kada se to dogodi, vaši bubrezi nisu u stanju da filtriraju otpadne proizvode iz vaše krvi i hemijski sastav vaše krvi može izaći iz ravnoteže.

Simptomi ovog zdravstvenog problema, osim trnjenja u stopalima, mogu biti i manje mokrenja nego obično, zadržavanje tečnosti, kratak dah i slabost. Hronična bubrežna insuficijencija „može oštetiti nervna vlakna“, što dovodi do peckanja stopala, kaže dr Dib-Džalbut. Terapija obično uključuje infuziju, lekove za kontrolu kalijuma u ​​krvi i dijalizu za uklanjanje toksina iz krvi.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis (RA) je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem osobe greškom napada njihove zglobove. To može izazvati simptome kao što su bol u zglobovima i otok.

Reumatoidni artritis može „izazvati upalu oko nervnog tkiva“, uzrokujući sužavanje nerava, kaže dr Dib-Džalbut. Lečenje uključuje nesteroidne antiinflamatorne lekove i antireumatske lekove koji modifikuju bolest.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading