Beli tragovi na jeziku nisu nimalo NAIVNI: Mogu da ukazuju na opasnu BAKTERIJU, a evo kako da ih uklonite

K.Ć. Vesti 22.08.2022 10:55 0

Iako je najčešće bezopasna, ova pojava može da bude i pokazatelj nekih opasnih bolesti

Beli tragovi na jeziku nisu nimalo NAIVNI: Mogu da ukazuju na opasnu BAKTERIJU, a evo kako da ih uklonite

Shutterstock

Beli tragovi na jeziku mogu da ukazuju na različite stvari i na to da nešto nije u redu sa organizmom.

Stvaranje plaka na jeziku je najčešće vezano za higijenu zuba i usne duplje, generalno. Pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici i slično, mogu da budu uzročnici ove pojave, i tada govorimo da je ovo stanje poprilično bezopasno. Što ne znači da ne treba da se sanira.

Sa druge strane, ova pojava može da ukazuje na oslabljen imunitet ili nedostatak nekih minerala i vitamina u organizmu. Ukoliko plak prate simptomi poput peckanja i bola, najbolje bi bilo da odete na pregled i da proverite sa lekarom da li je potrebno da preduzmete neke dodatne korake.

Bele naslage na jeziku mogu da nastanu i kao rezultat prisustva bakterije kandide. Ukoliko imuni sistem funkcioniše kako treba, kandida neće predstavljati problem. Međutim, sukoliko je on oslabljen, kandida može da se proširi i na druge delove tela, uđe u krv i prodre do tkiva od kojih su sačinjeni srce i mozak.

Protiv belih naslaga, možete da se borite i prirodnim putem, mada je savetovanje sa lekarom zaista preporučljivo. Neophodno je da povedete računa o higijeni, a preporučuje se da koristite namirnice koje mogu da budu od koristi u ovoj borbi.

1. Beli luk

Pomoći će vam u suzbijanju bakterija i dezinfekciji usne duplje.

2. Aloe vera

Magična biljka sa snažnim antiinflamatornim dejstvom. Pasta za zube i vodica za ispiranje usta na bazi aloe vere, odlična su sredstva u ovoj borbi.

3. So

Abrazivne čestice soli će lako ukloniti mrtve ćelije i nečistoće sa vašeg jezika. Dovoljno je da pospete malo soli na jezik i da trljate četkicom, makar 2 puta dnevno.

4. Kurkuma

Pored toga što je fenomenlan začin, kurkuma je i odlična zamena za vodice koje se koriste za ispiranje usta. Mešajte kurkumu i sok od nekog citrusnog voća dok ne dobijete pastu. Trljajte jezik pastom 2 minuta i isperite mlakom vodom.

5. Soda bikarbona

Svemoćna soda bikarbona, kako tvrde neka istraživanja, može da poveća pH vrednost jezika i usne duplje, što smanjuje broj bakterija. Uzmite limunov sok i napravite pastu koju ćete koristiti kao piling za uklanjanje mrtvih ćelija i bakterija sa jezika.

Uz sve ovo, možete koristiti i strugač za jezik. U pitanju je efikasno sredstvo koje uklanja sve naslage sa jezika.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading