Prvi simptomi se javljaju NEDELJAMA RANIJE: Ako osetite ove tegobe, preti vam SRČANI UDAR, pomozite sebi pre KOBNOG ISHODA

Vesti 25.08.2022 21:45 0

Stručnjaci kažu da polovina pacijenata i mesec dana ranije zna da ima simptome skorog srčanog udara, ali mnogi ne obraćaju pažnju na njih ili ih pripisuju nečem drugom

Prvi simptomi se javljaju NEDELJAMA RANIJE: Ako osetite ove tegobe, preti vam SRČANI UDAR, pomozite sebi pre KOBNOG ISHODA

Shutterstock

 

Nažalost, nema sigurnih znakova koji bi nedvosmisleno ukazivali na srčani udar. Navešćemo samo najčešće simptome koji bi trebalo da izazovu sumnju i podstaknu pacijenta ili okolinu da potraže medicinsku pomoć.

Bol u grudima

Pacijenti to često opisuju kao "pritisak" ili "zatezanje". Može se širiti na levo (ređe desno) rame i ruku, vrat, vilicu. Neki pacijenti osećaju bolove u gornjem delu stomaka, objasnili su iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Simptomi mogu biti:
  • Bleda i znojem orošena koža
  • mučnina
  • povraćanje.

- Važno je znati da ne moraju svi ovi simptomi biti prisutni. Tako je moguć i infarkt bez bolova. Takođe, sve navedene tegobe mogu se javiti i kod drugih, često bezazlenih bolesti i stanja - napomenuli su.

Savetovali su šta prvo uraditi:

'Bolesnik mora mirovati, najbolje u polusedećem položaju. Ne dozvolite mu hodanje niti ikakvo naprezanje.
Tabletu Aspirina ili Andola od 300 mg dajte bolesniku.

Osobe koje boluju od angine pektoris trebaju uzeti i svoju uobičajenu terapiju - Nitroglicerin (Angised) ili Tinidil pod jezik.

Pozovite hitnu medicinsku pomoć ili prevezite bolesnika što prije u bolnicu.
Ako bolesnik izgubi svijest, provjerite disanje i krvotok i po potrebi započnite mjere oživljavanja', prenosi 24 sedam.hr.


Ovo su simptomi koji se mogu pojaviti i mesec dana pre moždanog udara:

  • Nepravilni otkucaji srca koji traju minut ili dva i obično su praćeni napadom panike.
  • Moguća je vrtoglavica i hladan znoj. Za to što je ograničen protok krvi u mozgu kriva i slaba cirkulacija, što je veoma opasno po život. U takvoj situaciji ćete osećati vrtoglavicu i zbunjenost.
  • Kosa više opada. Gubitak kose na koži glave može biti znak visokog rizika od srčanih oboljenja. Ćelavost je takođe povezana sa povećanom količinom kortizola u telu, hormona stresa, koji je zauzvrat povezan sa zdravljem srca.
  • Bol u stomaku koji se javlja u epizodama - jenjava i ponovo se pojavljuje u kratkim intervalima.
  • Javlja se nesanica. Teško se zaspi, a kada čovek zaspi, budi se noću i rano ujutru.
  • Pojačano ili neobično znojenje jedan je od ranih znakova predstojećeg srčanog udara. Promene u znojenju mogu nastati u bilo koje doba dana i noći, bez obzira na temperaturu vazduha ili fizički napor.
  • Privremeni ili trajni bol u grudima koji se može manifestovati kao izuzetno neprijatan osećaj u obe ruke, u vilici, vratu, ramenima ili stomaku. Ako imate rane simptome srčanog udara, verovatno ćete osećati i nelagodnost u grudima, manji bol ili povišen krvni pritisak. Ovo će biti sve češće kako se približava dan srčanog udara.
  • Teški umor koji se obično pogoršava kako se dan bliži kraju, iako osoba možda nije bila fizički ili mentalno aktivna. Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo, zbog čega radi mnogo teže. To je razlog zašto se stalno osećate umorno i pospano.
  • Može doći do otoka nogu. Naime, ako srčani mišić ne radi kako treba, može doći do otoka nogu, pa treba obratiti pažnju i na to.
  • Mogu se pojaviti simptomi gripa ili prehlade. Mnogi ljudi koji su preživeli moždani udar su kasnije ispričali kako su nekoliko dana ranije imali takve simptome, kao što su kašalj, temperatura... Postoji neobičan osećaj slabosti, a to se dešava zato što se arterije iznenada sužavaju i ne dozvoljavaju krvi da pravilno cirkuliše. Tada mišići ne dobiju ono što im treba i može se desiti da se čovek sruši, padne u nesvest.
  • Može se javiti i kratak dah. Ako srce prima manje krvi, to znači da će manje kiseonika ići u pluća nego što je normalno.
     

Napominju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Komentari (0)
Loading