Novi "PARADAJZ GRIP" najlakše se širi kod DECE: Roditelji ZABRINUTI jer za sada nema terapije za LEČENJE

Vesti 27.08.2022 09:32 0

Novi misteriozni virus

Novi "PARADAJZ  GRIP" najlakše se širi kod DECE: Roditelji ZABRINUTI jer za sada nema terapije za LEČENJE

Shutterstock

Epidemija nove virusne infekcije koja se naziva “paradajz grip” koja je prvi put otkrivena kod dece u južnoj indijskoj državi Kerala u maju proširila se na druge dve države.

Prema članku u časopisu "Lancet Respiratory Medicine" od 26. jula u Kerali je dijagnostikovan virus kod 82 dece mlađe od pet godina. Sada su prijavljeni slučajevi u susednoj državi Tamil Nadu i u Odiši na istoku, gde su zaražena deca od devet godina, iako virus obično pogađa mlađe od pet godina, piše "Gardijan".

Novi

Shutterstock

 

Naučnici još uvek pokušavaju da identifikuju tačno šta je ovaj virus. Nazvan je “paradajz gripom” zbog bolnih crvenih plikova koje proizvodi na telu, a veoma je zarazan. Deca su posebno ranjiva jer se lako širi bliskim kontaktom, preko pelena, dodirivanjem nečistih površina ili stavljanje stvari u usta.

- Retka virusna infekcija je u endemskom stanju i smatra se da nije opasna po život, međutim, zbog užasnog iskustva pandemije Covid-19, oprez je poželjan kako bi se sprečile dalje epidemije - navodi se u članku iz Lanseta.

Početni simptomi su klasični za simptome virusnih infekcija, uključuju blagu temperaturu, slab apetit, malaksalost i često grlobolju praćenu temperaturom, ranicama u ustima i osipom na koži. Ranice se obično nalaze na jeziku, desnima, unutrašnjoj strani obraza, dlanovima i tabanima.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading