U "Narodnom frontu" sve više trudnica sa KORONOM: Dr Ana Mitrović objašnjava kada i kojom vakcinom buduće mame treba da se VAKCINIŠU

Vesti 09.10.2021 10:59 0

Dok ginekolozi apeluju da i trudnice treba da se vakcinišu protiv kovida, načelnica Dnevne bolnice na Klinici "Narodni front", Ana Mitrović, kaže da imaju dnevno nekoliko porođaja kovid inficiranih trudnica

U "Narodnom frontu" sve više trudnica sa KORONOM: Dr Ana Mitrović objašnjava kada i kojom vakcinom buduće mame treba da se VAKCINIŠU

Printscreen/Youtube/RTS

Načelnica Dnevne bolnice u "Narodnom frontu" Ana Mitrović kaže da trudnice mogu da se vakcinišu u prvom tromesečju trudnoće, a što je trudnoća starija, rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

- Dnevno imamo nekoliko porođaja kovid inficiranih trudnica, ali nema teških kliničkih slika - rekla je dr Mitrović.

Dok ginekolozi apeluju da i trudnice treba da se vakcinišu protiv kovida, stručnjaci se pitaju zašto se buduće mame više plaše vakcine nego bolesti?

Profesorka Ana Mitrović, načelnica Dnevne bolnice na Klinici "Narodni front" i predsednica Republičke stručne komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju, pita kako mislimo da se ne zarazimo ako ne poštujemo mere i nismo vakcinisani.

- Svako će pre ili posle biti zaražen ovim virusom. Bojim se da je osnovni razlog i odgovor na pitanje nejedinstvo struke. To što su različite informacije na različitim mestima dostupne opštoj populaciji, a posebno grupi kao što su trudnice - svaka dilema, nejasnoća i naše dvoumljenje pravi kod njih još dodatan strah i dilemu da li treba da se vakcinišu ili ne - rekla je dr Mitrović, gostujući u Dnevniku "RTS-a".

Ona ipak tvrdi da do sada nije imala problem u vezi nepoverenja, jer trudnice insistiraju da ih uputi gde, kada i na koji način treba da budu vakcinisane.

- Moje lično iskustvo se do sada sa svim vakcinisanim trudnicama uklapa u one preporuke koje smo mogli da dobijemo od Rojal koledža iz Engleske i Američkog koledža za ginekologiju, čije smernice smo od početka pratili, koje kažu da treba podržati i promovisati vakcinaciju kod trudnica, ne samo kod visokorizičnih, kod trudnoće komplikovane dijabetesom, hipertenzijom - nego i kod naizgled zdravih trudnica, treba preporučiti vakcinaciju, a to je u ovom trenutku najbolja preporuka za Fajzerovu vakcinu - rekla je dr Mitrović.

Mitrovićeva je potom objasnila da se trudnice mogu vakcinisanti i u prvom trimestru trudnoće, što je trudnoća starija rizik od infekcije i razvoja teže kliničke slike je veći.

- Prvi i najvažniji problem vezan za kovid infekciju u trudnoći je da stradaju pluća i da trudnice imaju manju saturaciju, otežano disanje, samim tim vakcina će ih zaštititi od te osnovne komplikacije - napominje doktorka.

Kako i dama dr Ana Mitrović kaže, preporučuje se da se trudnice vakcinišu od 13. nedelje.

- Preporuke su da se vakcinišu od 13. nedelje pa do 28, 30. ili 32. da bi uspele da prime drugu dozu dok su trudne, a moja preporuka bi bila da se držimo preporuka određenih svetskih udruženja da to bude između 12. i 20. nedelje da bi trudnice ušle u pozni drugi i treći trimestar koji je najrizičniji - zaštićene sa adekvatnim nivoom antitela - kaže ona.

Komentari (0)
Loading