Svi u SRBIJI ih konzumiramo, a nismo ni svesni OPASNOSTI: Ova popularna slatka PIĆA povećavaju rizik od RAKA

K.Ć. Vesti 29.08.2022 12:19 0

Kvalitet našeg zdravlja u velikoj meri zavisi od našeg načina života

Svi u SRBIJI ih konzumiramo, a nismo ni svesni OPASNOSTI: Ova popularna slatka PIĆA povećavaju rizik od RAKA

Shutterstock

Ono što jedemo svaki dan, kako brinemo o snu i fizičkoj aktivnosti je od velike važnosti, pa je vredno voditi računa o sebi na sveobuhvatan način. Takođe je važno znati šta treba izbegavati da biste smanjili rizik od raka. Ispostavlja se da se takav rizik povećava jedno popularno piće.

Koja pića mogu povećati rizik od raka?

Razboleti se od raka ili bilo koje druge bolesti često je nepredvidivo. Međutim, vredi primeniti nekoliko navika u svoj svakodnevni život koje će vam omogućiti da smanjite ovaj rizik. Postoji niz faktora preko kojih „radimo“ na razvoju bolesti. Jedna od njih je neadekvatna ishrana.

Nažalost, pokazalo se da se popularna i omiljena gazirana zaslađena pića ne preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Šećerom zaslađena pića (SSB) je kategorija proizvoda koja uključuje sve tečnosti zaslađene različitim oblicima dodatog šećera. To može biti tradicionalni beli šećer , ali i smeđi šećer, kukuruzni zaslađivač, kukuruzni sirup ili dekstroza, fruktoza i glukoza . Takođe, budite oprezni sa medom , laktozom , sladnim sirupom, maltozom, melasom , sirovim šećerom i saharinom.

Ova pića uključuju voćna pića, sportska pića, energetska pića , aromatizirane vode, napitke od kafe i čajeve zaslađene šećerom.

Posledice prekomernog unosa takvih proizvoda uključuju ne samo rak, već i moždani udar i depresiju.

Istraživači veruju da slatkih pića imaju loš uticaj na zdravlje

Navedene tvrdnje potvrđuju i naučna istraživanja . Na osnovu toga, bilo je moguće uočiti povećan rizik od raka kod ljudi koji zloupotrebljavaju štetna pića. Doza je važna u ovom kontekstu. Ispostavlja se da svakih 250 ml zaslađenog pića povećava rizik od gore navedenih bolesti. Pored toga, veća potrošnja SSB povećava verovatnoću ishemijskog moždanog udara za 10%, smrtnost od kardiovaskularnih bolesti za 13%, a smrtnost od raka za 6%. u poređenju sa bez ili manjim unosom SSB.

Ovom materijom su se bavili i naučnici iz Francuske. Njihov zadatak je bio da procene vezu između konzumiranja zaslađenih pića (zaslađenih šećerom i 100% voćnim sokom), veštački zaslađenih pića (dijetetskih) i ukupnog rizika od raka.

U ispitivanju je učestvovalo preko 100.000 odraslih Francuza, od čega su 21 odsto. bili su muškarci, a 79 odsto. žene. Istraživačka grupa se razlikovala i po godinama - prosečna starost bila je 42 godine. Ispitanici su ispunili najmanje dva 24-časovna onlajn validirana upitnika o ishrani. Oni su procenili iznos potrošnje od 3.300 različitih artikala hrane i pića, a zatim su praćeni do devet godina (2009-2018), piše Medonet.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading