Mislili ste da za ŠTUCANJE nema "leka"? Ovo su saveti koji RADE, ovako ćete BRZO da ga ZAUSTAVITE

Vesti 02.09.2022 09:00 0

Štucanje nastaje usled grčenja dijafragme, a koja odvaja grudni koš i stomak i aktivan je učesnik u procesu disanja

devojka

Shutterstock

 

Kada je u pitanju štucanje, razlozi mogu da budu razni, počevši od prebrzog jedenja ili pijenja, nepravilnog disanja, konzumiranja gaziranih pića ili alkohola, pa sve do unošenja jake i začinjene hrane, određenog straha i stresa, kao i naglih promena temperatura u prostoriji u kojoj boravite.

Međutim, zbog iritantnog osećaja koji stvara i intezivnog trajanja, većina nas želi da se što pre reši štucanja, a ovo je nekoliko saveta kako da ga brzo zaustavite:

1. Voda

Najbolji metod kako zaustaviti štucanje jeste ispijanje vode, ali na pravi način. Najbolje je da brzo ispijete čašu mlake vode ili da lagano pijete hladnu vode. Takođe, grickanje leda može da pomogne u tome.

2. Disanje

Pravilno disanje je jedno od najboljih rešenja kako da zaustavite šucanje, a takođe je dobro kod smirenja ukoliko doživite neku stresnu situaciju ili napad panike. A pravilo je sledeće: duboko udahnite i zadržite dah na 10 sekundi, a onda se skoncentrišite i polako ispuštajte vazduh iz pluća. Još jedna od metoda jeste naizmeničan udah i izdah na pet sekundi - udahnite i zadržite vazduh pet sekundi, a onda izdahnite i ponovo brojite do pet do sledećeg udaha.

3. Vežba sa kolenima

Još jedan koristan savet jeste da primaknete kolena što bliže grudima, a onda se lagano naginjete ka napred. Na taj način ćete stvoriti pritisak na dijafragmu i zaustaviti štucanje.

4. Ljubljenje

Stručnjaci savetuju i ljubljenje u usta sa voljenom osobom, kao jedna od najefikasnijih načina kako da zaustavite štucanje. A nekima čak i dobri stari trik plašenja pomaže.

5. Ne razmišljajte o tome

Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomaže, onda je vreme da problemu priđete iz drugog ugla. Nekima štucanje prestaje kada ne razmišljaju o njemu. Preokupirajte se razmišljanjima, setite se šta ste juče radili ili pričali sa nekim ili još bolje, zanimajte se nekim aktivnostima, kao što su na primer trčanje, kuvanje, pevanje...

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading