Sorte jabuka ili voćna vrtoglavica: Koje se jedu, a koje su za pitu i šta je DIJETA sa ovim voćem?

Naj žena Vesti 10.10.2021 17:29 0

Jabuke su najpopularnije voće u našoj zemlji. Poznate su i popularne u mnogim delovima sveta. Dostupne su u skoro svakoj prodavnici, bez obzira na godišnje doba. Možete li uživati u jabukama bez ograničenja?

jabuke

Shutterstock

Ima ih oko 7,5 hiljada sorti jabuka, međutim, uzgoj samo malog dela njih dostigao je industrijsku veličinu. Jabuke se razlikuju ne samo po izgledu, već pre svega po ukusu, boji i konzistenciji mesa (mogu biti tvrde i sočne ili brašnaste i mekane).

Neki plodovi su slatki, drugi definitivno kiseli ili slatko-vinski. Sorte jabuka se dele na desertne jabuke, stone jabuke i one namenjene termičkoj obradi.

Najbolje je birati voće sa domaćih useva. Imaju odličan ukus koji je teško postići na drugim geografskim širinama. Zbog klime i promenljivosti godišnjih doba, domaće jabuke odlikuje optimalna kiselost i prelepa boja.

Osim toga, kupovina voća od lokalnih useva garant je svežine. Ne moraju se održavati kao oni koji se prevoze na velike udaljenosti.

Koje jabuke za pitu od jabuka i koje je najbolje jesti?

Desertne jabuke, u kojima dominiraju crvena i zelena, najbolje su za direktnu konzumaciju . Popularne sorte uključuju, na primer, Jazz, Pink Ladi, Delikates, Golden Delicious, Ligol, Rubin, Jonatan i Gala. Desertne jabuke su sočne, tvrde, slatke ili slatko-kisele. Mogu se koristiti u kulinarske svrhe, ali nisu dovoljno intenzivne da probiju druge ukuse ili arome. Takođe, ne očekujte da će se lako omekšati tokom kuvanja.

Jabuke - svojstva neobičnog voća

Jabuke su poput sefa u koji je majka priroda sakrila svoja najdragocenija blaga. Popularna izreka u Velikoj Britaniji kaže da jedna jabuka koja se jede svaki dan štiti od posete lekaru. Danas nutricionisti kažu da je za dobro zdravlje najbolje jesti dva komada ovog voća dnevno. Jabuke su neprocenjivo oružje u borbi protiv prekomerne težine i mnogih bolesti i tegoba.

Šta je dijeta sa jabukama?

Mora se zapamtiti da su najkorisnije supstance u koži i direktno ispod nje. Zbog toga jabuke ne treba guliti, a ako je to potrebno, na primer za konzerve - kore se mogu pojesti. Savršeni su protiv zatvora , jer sadrže čitav niz pektina, koji su vrsta probiotika dobijenih iz same prirode. Pektin je vrsta vlakana koja su neophodna za dobro funkcionisanje creva.

Jabuke i zdravlje - od kojih bolesti pomažu?

Naučnici kažu da jabuke pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, a njihovo redovno konzumiranje može sprečiti srčani udar. Vlakna sadržana u ovom voću snižavaju holesterol, dok flavonoidi pomažu u snižavanju krvnog pritiska i sprečavaju moždane udare.

Kora jabuke sadrži sastojak koji jača mišiće

Jabuke blagotvorno deluju na probavni sistem - podržavaju crevnu funkciju i umirujuće deluju na želudac. Redovna konzumacija voća i povrća sprečava osteoporozu, koja je posebno sklona ženama u kasnijim fazama života. Jabuke su bogate vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera.

Dakle, možete reći da imaju antidijabetičko dejstvo, iako bi dijabetičari trebali biti pažljivi sa njima. Nedavne studije takođe pokazuju da supstance sadržane u ovom voću mogu da se suprotstave Alchajmerovoj bolesti.

 

Komentari (0)
Loading