Dečak (10) je preminuo DVA sata nakon igranja u BAZENU: Sa njim je SVE bilo u redu dok majka nije primetila PENU kako curi iz NOSA

Vesti 02.09.2022 11:47 0

Nije bilo drugih simptoma osim kašlja, jer je 10-godišnji dečak Džoni Džekson izgledao kao da je sve u redu, a onda je nakon dva sata preminuo.

Dečak (10) je  preminuo DVA sata nakon igranja u BAZENU: Sa njim je SVE bilo u redu dok majka nije primetila PENU kako curi iz NOSA

Shutterstock

Dečak se igrao u bazenu u Kaliforniji, a kada su završili dan, on i njegova majka su se vratili svojoj kući. Njegova majka Kasandra je primetila da je Džoni umoran, ali, kako je tada rekla za ABC News, mislila je da je to zbog dugog igranja. Ostavila ga je da spava u sobi, a kada se vratila da ga proveri, videla je da je slab i da mu je curila pena iz nosa. Dečak je preminuo na putu do bolnice, piše Times.

Obdukcija je pokazala da je dečak imao mnogo vode u plućima. Iznenađujuće, kako kažu, jer je dečak bio pod stalnim nadzorom roditelja, a imao je i mišiće za plivanje na rukama. Nije se udavio u bazenu, iako je umro od davljenja dva sata kasnije.

Džoni je umro od sekundarnog utapanja. Nažalost, stotine druge dece doživljava istu sudbinu. Pošto deca obično nisu dobri plivači, a nisu baš dobra ni u verbalnoj komunikaciji, oni su najviše izloženi riziku da umru na ovaj način.

Sekundarno utapanje ponekad može biti teško identifikovano jer se dešava tek nakon iskustva sa vodom. Nekada se to dogodi i 24 sata kasnije. Sekundarno utapanje počinje kada neko udahne vodu. Ovo uzrokuje da male alveole u ​​plućima apsorbuju vodu i nabubre, što znači da pluća ne mogu da obrađuju kiseonik. Pošto telu nedostaje kiseonik, osoba se u suštini guši. Ponekad ovaj proces otoka u plućima traje neko vreme i stoga se može desiti od 1 do 24 sata nakon izlaska iz vode.

Neki od znakova upozorenja koje treba tražiti uključuju:

iznenadni ili ekstremni umor, kašalj, problemi sa disanjem, bol u grudima, povraćanje, konfuzija, promena ponašanja, kao što je razdražljivost ili zaboravnost. Kako ovi simptomi napreduju, žrtva može da dobije plave usne zbog nedostatka kiseonika.

Još jedan ozbiljan znak, posebno kod male dece, je mokrenje ili nužda u pantalonama jer njihovo telo počinje da se gasi i gubi kontrolu.

Srećom, sekundarno utapanje je relativno retko - samo 1 ili 2 procenta svih utapanja se dešava na ovaj način. Ali čak i jedna smrt od sekundarnog utapanja je previše. Evo nekoliko stvari koje vi kao roditelj morate da znate da biste bili sigurni da vaše dete ostane bezbedno:

1. Pažljivo ih posmatrajte

Uverite se da su vaša deca uvek pod nadzorom kada se igraju u vodi ili blizu nje. Ako se ne osećate kao spasilac ili drugi roditelj radi dobar posao, možda ćete morati sami da pazite. Ili uđite u bazen i zabavite se zajedno sa njima i nikada ne ostavljajte dete u kadi bez nadzora.

2. Praćenje

Ako vaša deca dobiju vodu u plućima, pazite na njih nekoliko sati nakon toga. Ovo je dobra ideja čak i ako niste videli da su imali iskustva skoro utapanje. Sekundarno utapanje je neočekivano jer utapanje retko izgleda onako kako izgleda u filmovima. Nema prskanja ili vrištanja. Dete obično nekoliko trenutaka sklizne ispod vode i nema mnogo uznemiravanja iznad površine. Možda ste sve vreme bili pored bazena i nikada niste znali da se vaše dete skoro udavilo i da ima vodu u plućima. Zato pratite svoju decu čak i nakon što se osuše.

3. Ne ustručavajte se da pozovete hitnu pomoć

Ne oklevajte da odvedete svoje dete u bolnicu. Stručnjaci tamo mogu pratiti nivoe kiseonika vašeg deteta i da odrede koji je najbolji način delovanja. Ako je vaše dete bez svesti, pozovite hitnu pomoć́ i započnite kompresiju grudnog koša. Čak i ako ima vode u plućima, CPR može pomoći u održavanju cirkulacije krvi i može pomoći da se izvuče deo vode.

4. Edukujte se

Odlično ste počeli čitajući ovaj članak. Znajte razliku između sekundarnog utapanja i "suvog utapanja". Unapredite svoje veštine CPR-a i podelite svoje znanje sa drugima.

5. Prevencija je ključna

Najbolji način da zaustavite sekundarno utapanje je da sprečite da se ono uopšte desi. Stavite zaštitne ograde ili pokrivače na svoje bazene. Razgovarajte sa svojom decom i uverite se da znaju da nikada ne bi trebalo da plivaju sami. Uverite se da su deca uvek pod nadzorom. Naučite svoju decu da plivaju.

Znanje plivanja nije garancija protiv sekundarnog utapanja, ali je mnogo manje verovatno da će se to dogoditi ako deca imaju neke veštine. Časovi plivanja za mamu i bebu su odličan način za početak. Postoje čak i časovi koji uče bebe kako da se prevrnu na leđa u vodi i plutaju, za slučaj da beba ikada upadne i mora da čeka da bude spasena. Ako su vaša deca starija, odvedite ih na časove plivanja. Dok ne budu u stanju da sami plivaju, uređaji za plutanje su odlična opcija.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading