Ovo su razlozi zbog kojih našu "emocionalnu bol" doživljavamo kao da nam se celo telo raspada!

K.Ć Vesti 08.07.2021 16:49 0

Kada je rok grupa REM pojavila "Svi ponekad bole", nisu pevali o bolovima u leđima ili iščašenju članaka. Oni su se, naravno, odnosili na intenzivan bol koji naše emocije mogu da izazovu - poput osećaja gubitka dragog prijatelja ili težine u grudima nakon raskida

Ovo su razlozi zbog kojih našu "emocionalnu bol" doživljavamo kao da nam se celo telo raspada!

Shutterstock

Kada je rok grupa REM pojavila "Svi ponekad bole", nisu pevali o bolovima u leđima ili iščašenju članaka. Oni su se, naravno, odnosili na intenzivan bol koji naše emocije mogu da izazovu - poput osećaja gubitka dragog prijatelja ili težine u grudima nakon raskida. Pa zašto odbijanje i gubitak doživljavamo kao doslovnu bol u srcu?

Kratak odgovor: Pomaže nam da preživimo. 

Bol je signal opasnosti, rekao je Geof MakDonald, profesor psihologije sa Univerziteta u Torontu. Na primer, kada stavite ruku na užareni šporet, mreža neurona u vašem mozgu se aktivira da pošalje poruku: Nešto nije u redu. "Ako na kratko udarite nožni palac, čitav vaš svet je taj nožni prst", rekao je MakDonald za Live Science. "Bol je zaista dobar u remećenju pažnje i usresređuje vas na to da loš momenat zaustavite."

Iz evolucijske perspektive, odbijanje je zaista loša stvar. Za ljudske pretke preživljavanje je zahtevalo blisku društvenu mrežu, rekao je MakDonald. "Saradnjom možete bolje sakupljati hranu; možete se bolje zaštititi od predatora", rekao je. "I očigledno, ako niste povezani sa drugim ljudima, teško ćete pronaći nekoga s kim ćete se reprodukovati ."

Ljudski preci koji su se potrudili da izbegnu odbijanje imali bi veće šanse za preživljavanje - a šta je bolje sredstvo odvraćanja od fizičkog bola? 

Studije sugerišu da se naš mozak ponaša slično kao kada imamo fizičku bol. 2011. godine psiholozi su koristili mašinu za funkcionalnu magnetnu rezonancu (fMRI) za skeniranje mozga 40-oro ljudi slomljenih srca , koji su svi nedavno prošli kroz neželjeni loš životni put. Unutar skenera, učesnici su gledali fotografije partnera koji ih je ostavio, dok su razmišljali o odbijanju. Potom su se pojedinci fokusirali na fotografije bliskih prijatelja, zamišljajući srećno sećanje na to prijateljstvo. 

Konačno, psiholozi su skenirali mozak učesnika dok su doživljavali bolne i prijatne fizičke senzacije: vruć (ali ne gori) predmet, praćen prijatno toplim predmetom, stavljenim na njihove ruke. Rezultati objavljeni u časopisu "Proceedings of the National Academi of Sciences (PNAS)" otkrili su da i pogled bivšeg partnera i osećaj vrućeg predmeta aktiviraju područja mozga povezana sa bolom, ali fotografija prijatelja i ta toplina nije. Pregled 524 druge neuronaučne studije o iskustvima u rasponu od bola do pamćenja podržao je rezultate psihologa. Isti delovi mozga bili su povezani sa bolom u čak 88% studija koje su pregledali, izvestio je tim u studiji.

Mnogi psiholozi misle da se iskustvo emocionalnog bola "pretvara" u već postojeći sistem fizičkog bola u mozgu naših ranih predaka, rekao je Itan Kros, profesor psihologije na Univerzitetu u Mičigenu i prvi autor studije PNAS iz 2011. godine. 

Bol koji osećate posle tuče sa bliskim prijateljem sasvim je stvaran, rekao je Kros za Live Science, ali nije potpuno isti kao fizički bol. "Svako ko je ikada jednom bio odbijen, a drugi put udaren u nos može vam reći da su ta iskustva, naravno, različita", rekao je. To vidimo u fMRI studijama. Delovi mozga koje aktiviraju ova dva različita iskustva imaju neka preklapanja, ali nisu identični. 

Ali zašto doživljavamo bol odbijanja u grudima i stomaku za razliku od, recimo, kolena? Neki psiholozi pretpostavljaju da je ovo iskustvo povezano sa aktiviranjem vagusnog nerva, koji ide od mozga do vrata, grudnog koša i stomaka. Ali za ovo objašnjenje nema mnogo uverljivih dokaza, rekao je Kros. 

Štaviše, postoji i sindrom "slomljenog srca", stanje u kojem srce privremeno slabi, zbog čega se njegova glavna pumpna komora, leva komora nepravilno pumpa. Stanje, poznato i kao takotsubo sindrom (TTS), povezano je sa pojačanom aktivnošću u mozgu izazvanom stresnim događajima, poput smrti voljene osobe. Ali češće, ne, slom srca ne dovodi do sindroma slomljenog srca - stanje je retko.

Opšta bol u srcu može boleti, ali sledeći put kada se nosite sa bolom zbog gubitka ili odbijanja, možete se utešiti činjenicom da je sposobnost osećanja ove vrste bola verovatno evoluirala kako bi nam pomogla da preživimo. 

Komentari (0)
Loading