SRBI ovu BILJKU izbegavaju, a jedna je od NAJZDRAVIJIH: Njen sok je SMRT za holesterol, tvrde da je jači od LEKOVA

Vesti 07.09.2022 19:20 0

Kelj je jedna od najzdravijih i najhranljivijih biljnih namirnica koje postoje.

SRBI ovu BILJKU izbegavaju, a jedna je od NAJZDRAVIJIH: Njen sok je SMRT za holesterol, tvrde da je jači od LEKOVA

Shutterstock

Nauka svedoči mnogim prednostima koje ova biljka nudi.

Kelj je među namirnicama koje sadrže najviše nutrijenata na planeti.vitamin A, vitamin, vitamin C, Vitamin B6: mangan, kalcijum, bakar, kalijum, magnezijum, ali i B1, zatim vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), gvožđe i fosfor. 

Kelj je prepun moćnih antioksidansa poput kvercetina i kemferola Kelj, kao i ostalo lisnato povrće, ima veoma visok sadržaj antioksidanata. To uključuje beta-karoten i vitamin C, kao i razne flavonoide i polifenole. Zbog navedenih razloga ima snažna antiupalna dejstva i višestruko štiti srce.

Odličan je izvor vitamina C, a da bi vam to i dokazali, neophodno je da kažemo da mnogo više vitamina C od većine drugog povrća, sadrži oko 4,5 puta više od spanaća.

Kelj može da reguliše holesterol u krvi

Supstance koje se nazivaju sekvestranti žučne kiseline mogu da vežu žučne kiseline u digestivnom sistemu i da spreče njihovu reapsorbaciju. Ovo smanjuje ukupnu količinu holesterola u telu. Kelj zapravo sadrži sekvestrante žučne kiseline, koji mogu da smanje nivo holesterola. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih oboljenja tokom vremena .

Jedna studija je otkrila da svakodnevno konzumiranje soka od kelja tokom 12 nedelja povećava HDL („dobar“) holesterol za 27% i snižava nivoe LDL za 10%, takođe poboljšava i antioksidativni status . Prema jednoj studiji, kuvanje kelja na pari dramatično povećava efekat vezivanja žučne kiseline.

Pareni kelj je zapravo 43% jači od holestiramina, leka za snižavanje holesterola koji funkcioniše na sličan način, prenosi Healthline.

 
Komentari (0)
Loading