Voće koje je KLJUČNO za dijete nije potpuno ZDRAVO: Izaziva KRVNE UGRUŠKE, žena je umalo ostala BEZ NOGE

Vesti 14.09.2022 07:30 0

Krvni ugrušak, iako ne najprijatnija pojava, zapravo predstavlja prirodan odgovor organizma na povredu, jer na taj način organizam zaustavlja krvarenje.

Voće koje je KLJUČNO za dijete nije potpuno ZDRAVO: Izaziva KRVNE UGRUŠKE, žena je umalo ostala BEZ NOGE

Shutterstock

Ipak, ukoliko se ugrušak formira u jednoj ili više dubokih vena u telu, to može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, prenosi Živim.hr.

Ovo je poznato kao duboka venska tromboza (DVT). Magazin The Lancet objavio je medicinski izveštaj o ženi koja je zamalo ostala bez noge zbog ugruška koji se stvorio u veni, a mogući uzrok je vrlo iznenađujući, piše engleski Ekspres.

Naime, u pitanju je žena koja je svakodnevno jela grejpfrut. Naučnici sugerišu da je to možda doprinelo stvaranju krvnog ugruška. Lekari hitne pomoći u Olimpiji, Vašington, SAD, lečili su 42-godišnju ženu u novembru 2008. nakon što se žalila na kratak dah, vrtoglavicu i otežano hodanje.

Ultrazvučni pregled otkrio je da ima veliki ugrušak koji blokira venu na njenoj levoj nozi. Nesrećnoj ženi je pretila neposredna opasnost da ostane bez ekstremiteta zbog gangrene, ali su joj lekari dali lek za razbijanje ugrušaka i posle je sve bilo u redu.

Svakog jutra jela je grejpfrut

Lekari su ustanovili da je žena prethodnog dana otišla na relativno dugo putovanje automobilom, od oko sat i po, i da je uzimala dnevnu dozu estrogenskih oralnih kontraceptiva, a imala je i genetsku mutaciju, tzv. mutacija faktora V Leiden, koja je povezana sa poremećajem zgrušavanja krvi.

To su poznati faktori rizika za razvoj duboke venske tromboze, ali ono što je „možda prevagnulo“, prema izveštaju lekara, jeste to što je svako jutro jela grejpfrut kao deo dijete za mršavljenje koju je započela tri dana ranije.

Poznato je da sok od grejpfruta blokira delovanje enzima zvanog CIP3A4 koji razgrađuje kontraceptivni hormon estrogen, a to povećava nivo koagulabilnosti – sklonost krvi da se zgrušava. Pored toga, sok od grejpfruta se veoma sporo razgrađuje, što znači da ima kumulativni efekat ako se uzima svakodnevno. Zbog toga bi trećeg dana njene dijete nivoi estrogena bili mnogo puta veći od normalnog, što je pomoglo da se formira ugrušak.

Britanski lekar i konsultant hematolog dr Trevor Baglin rekao je iz ove studije slučaja da se čini da grejpfrut pojačava trombotički efekat kontraceptivnih pilula u prisustvu genetske predispozicije.

Važno je primetiti simptome na vreme

„Međutim, vredi istaći da je ovo studija jednog slučaja i veoma neobičnog događaja“, rekao je on i dodao da bi bilo najbolje izbegavati sve ekstremne dijete.

„Predložio bih da se izbegavaju sve ekstremne dijete jer mogu imati nepredvidive posledice. Takođe je važno napomenuti da ljudi koji uzimaju statine, lekove za snižavanje holesterola i koji imaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka (genetska predispozicija, poremećaji zgrušavanja krvi, rizik od nastanka krvnih ugrušaka) endovaskularne procedure, uzimanje oralnih kontraceptiva, trudnoća), savetuje da se ne jede grejpfrut“.

Inače, duboka venska tromboza sama po sebi nije toliko opasna, ali ipak može izazvati teške komplikacije plućne embolije, (koja je u nekim slučajevima fatalna), i hronične venske insuficijencije. Zbog toga je važno na vreme otkriti duboku vensku trombozu i uzimati lekove koje će vam lekar prepisati nakon dijagnoze.

Duboka venska tromboza je često asimptomatska. Može se otkriti ako postoji otok obolelih udova, plavičasta boja kože i bol koji je jači pri podizanju stopala obolele noge (Homanov znak). Takođe, jedan od simptoma je šepanje nakon leta avionom, duge vožnje automobilom ili drugih dugih putovanja u sedećem položaju.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading