Povod je veoma važan: Znate li zašto žene širom sveta DANAS skidaju BRUSHALTERE?!

Najžena Vesti 13.10.2021 20:30 0

Širom sveta današnji dan žene obležavaju nenošenjem grudnjaka kako bi se podsetile na preventivni samopregled dojki

Brushalter

Shutterstock

Svetski dan bez grudnjaka obeležava se svakog 13. oktobra od 2011. godine. Iako zvuči simpatično, ovaj dan osmišljen je zbog ozbiljnih razloga, a to je podizanje svesti o raku dojke.

Naime, mesec oktobar posvećen podizanju svesti o važnosti samopregleda dojki, ranom otkrivanju raka dojke, važnosti prepoznavanja simptomja, kao i važnosti redovnih odlazaka kod ginekologa

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4600 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

 

 

Samopregled dojke

1. faza: U kupatilu

Pod tušem uz podignutu jednu ruku iznad glave kružnim pokretima prstiju sistematski opipati sve delove dojke. Ne koristiti same vrhove prstiju već njihove završetke i pri pipanju obratiti posebnu pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Desnu ruku upotrebiti za pregled leve dojke, a levu ruku za desnu dojku.

2. faza: Pred ogledalom

Postavite ruke na bokove i čvrsto ih pritiskujući, pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke, istovremeno u ogledalu tragajte za asimetričnim promenama na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Lakša asimetrija u veličini dojki nije značajna jer je prisutna u najvećem broju žena.

3. faza: Pred ogledalom

Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za napred navedenim promenama na dojkama, čije podizanje ruku potencira promene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

4.faza: Ležeći položaj

Da bi najbolje pregledali desnu dojku, legnite i postavite jastuk pod desnu lopaticu i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. To omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Ponoviti pregled i na drugoj strani.

5.faza: Ležeći položaj

Prilikom pipanja desne dojke koristitite vrhove prstiju leve ruke, sa kružnim pokretima, počevši od periferije dojke prema bradavici, najbolje kao kretanje kazaljke na satu. Obratite pažnju na ulegnuća i čvoriće. Zadebljanja tkiva na bazi dojke u obliku ruba je normalna pojava. Ponovite pregled leve dojke sa desnom rukom.

 

Komentari (0)
Loading