Ruski kardiolog otkrila ko SME da jede BELI LUK: Iako je zdrav, može da bude ŠTETAN za OVU grupu ljudi

Vesti 22.09.2022 07:30 0

Beli luk je supernamirnica, ali osobe sa određenim zdravstvenim problemima ne bi trebalo da ga konzumiraju.

beli luk

Shutterstock

Beli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem.

Jeste zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savetuje da barem 10 minuta ostavimo iseckan beli luk da odstoji, kako bi alicin delovao u punoj jačini. 

- Beli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Ceo beli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Iseckani beli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju - rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija belog luka.

Pošto je beli luk prilično agresivan proizvod, ne bi trebalo da ga jedete na prazan stomak.

- Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Beli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi - tvrdi doktorka i podseća da ga ne treba kombinovati sa llekovima koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka.

Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao lek nije preporučljivo.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading