Vaginalni iscedak pre menstruacije: Ako ima ovu specifičnu BOJU, odmah morate da posetite GINEKOLOGA

K.Ć. Vesti 22.09.2022 16:30 0

Vaginalni iscedak je normalan, ali ne uvek

Vaginalni iscedak pre menstruacije: Ako ima ovu specifičnu BOJU, odmah morate da posetite GINEKOLOGA

Shutterstock

Pre menstruacije može biti bezopasne smeđe sluzi, ali iscedak može varirati u boji - smeđi, žuti, zeleni.

Kako da znam da li je iscedak prirodna pojava ili treba da odem kod ginekologa?

Prozirni ili beli iscedak koji nema miris ili nije neprijatan ne bi trebalo da vam smeta. Pojavljuje se u različitim oblicima u različitim fazama ovulacije i može blago promeniti boju. U prvoj fazi ciklusa (posle menstruacije) ima malo sekreta , a kada se osuši, podseća na žuti skrob. Zatim, kada uđete u fazu ovulacije, sekret menja svoju konzistenciju - sada se na donjem vešu pojavljuje sluz, koja podseća na belance. U trećoj fazi ciklusa , koja traje oko 12 dana, odnosno pre menstruacije, sekret se zgušnjava i postaje mutan. Količina pražnjenja se može povećati kada ste u stresnoj situaciji ili kada nosite usko donje rublje otporno na vetar. Čak i velike količine sluzi međutim, nisu razlog za zabrinutost, sve dok njegova boja i miris ne ukazuju na abnormalnosti, a pojačana proizvodnja ne ide ruku pod ruku sa svrabom, crvenilom ili bolom u intimnim predelima. Često postoji i smeđa sluz pre menstruacije.

Smeđa sluz pre menstruacije, uprkos izgledu, ne mora da znači ozbiljne zdravstvene probleme. Da, smeđi iscedak pre menstruacije izgleda uznemirujuće jer sadrži malo krvi, ali kada se javlja redovno i nije praćen drugim tegobama, to je normalno za mnoge žene. Smeđa sluz pre menstruacije može biti rezultat uzimanja kontracepcijskih pilula koje sadrže progestin. Često se javlja tokom ovulacije , kao rezultat rupture Graafovog folikula. Ali kada se smeđa sluz pojavi ne samo pre menstruacije i praćena je bolom, trebalo bi da posetite svog ginekologa radi konsultacije. Specijalista će proceniti uzroke pojave ove vrste pražnjenja. Smeđa sluz ne samo pre menstruacije može biti posledica hormonalnih poremećaja, postojanja cista , polipa i erozija na ženskim reproduktivnim organima.

Predmenstrualni iscedak - bela, zelena, smeđa, žuta, sa krvlju

Svaki iscedak drugačije boje i mirisa od obične sluzi ukazuje na bolest intimnog područja. To može biti manja infekcija ili iritacija, ali ponekad je vaginalni iscedak prvi vidljivi znak infekcije u sluzokoži materice ili čak raka u reproduktivnim organima.

Beli iscedak pre perioda

Gusto, sirasto i oštrog mirisa je simptom gljivične infekcije, odnosno vaginalne mikoze . Upłavom je takođe praćen upornim svrabom i pečenjem. Ako reagujete dovoljno brzo, postoji šansa da se infekcija može lečiti bez pomoći lekara.  Ako simptomi potraju nekoliko dana ili se infekcija ponovi, moraćete da posetite ginekologa.

Sivi ili sivo-beli iscedak sa mirisom ribe

Oni ukazuju na bakterijsku infekciju - tzv vaginoza. Bolje je da ne lečite ovu infekciju sami, već idite kod lekara.

Žuti, penasti iscedak neprijatnog mirisa pre menstruacije

U kombinaciji sa crvenilom, otokom i bolom vagine, kao i peckanje pri mokrenju, to je simptom vaginalne trihomonijaze . U ovom slučaju, trebalo bi da odete i kod ginekologa.

Zeleno pražnjenje sa neprijatnim mirisom

U kombinaciji sa pečenjem i svrabom vulve, može biti simptom erozije . Ako ne posetite lekara sa ovim simptomima, kasnije će se pojaviti i bol tokom odnosa i vaginalno krvarenje.

Krvni iscedak

Mogu biti simptom atrofičnog vaginitisa (tada su sledeći simptomi svrab i crvenilo vagine), ali i karcinoma vulve, vagine ili grlića materice . 

Smeđi iscedak pre menstruacije

To je nešto što se nikako ne sme ignorisati. Smeđa boja iscetka - vaginalnog iscetka je zbog činjenice da je jako obojen krvlju . Vaginalni iscedak ove boje može ukazivati na eroziju, rak grlića materice, polipe ili fibroide materice.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading