Evropom hara nova ZARAZNA bolest: Napada i DECU i ODRASLE, ovo su SIMPTOMI, na jedan posebno treba da se obrati pažnja

Lana Vidović / Kurir Vesti 22.09.2022 18:15 0

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se misteriozna bolest jetre koja pogađa mališane proširila u 11 zemalja EU, među kojima je i Rumunija

Evropom hara nova ZARAZNA bolest: Napada i DECU i ODRASLE, ovo su SIMPTOMI, na jedan posebno treba da se obrati pažnja

Shutterstock

Svakom desetom zaraženom detetu bila je neophodna transplantacija jetre, a zabeležen je i jedan smrtni ishod.

Opasni akutni hepatitis nepoznatog porekla koji napada decu vrtoglavo se širi evropskim zemljama i sve je bliži Srbiji! Reč je o misterioznoj bolesti jetre koja pogađa malu decu i školarce, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je do sada prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj u vezi sa epidemijom bolesti!

Ova virusna infekcija bila registrovana u četiri evropske zemlje, dok su naši lekari rekli da za sada infekcija nije registrovana kod nas. SZO je u subotu saopštila da se bolest proširila u 11 evropskih zemalja, a među njima je registrovan i prvi slučaj u Rumuniji.

Naime, od 169 zaražene dece adenovirus je otkriven kod najmanje 74 njih, i to uglavnom adenovirus tip 41, pri čemu je najmanje 19 dece imalo istovremeno i koronavirus.

Iako je adenovirus trenutno jedna hipoteza za osnovni uzrok, to ne objašnjava u potpunosti težinu kliničke slike. Infekcija adenovirusom tipa 41 ranije nije bila povezana s takvom kliničkom slikom. Adenovirus tip 41 obično se manifestuje kao dijareja, povraćanje i groznica, često praćeni respiratornim simptomima.

Iako su postojali izveštaji o slučajevima hepatitisa kod imunokompromitovane dece sa adenovirusnom infekcijom, nije poznato da je adenovirus tipa 41 uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece - navode iz SZO i dodaju da većina zaražene dece nije primila vakcinu protiv kovida, što odbacuje hipotezu da je akutni hepatitis možda posledica vakcinacije.

Klinička slika zaraženih

Bol u stomaku, dijareja i povraćanje

Iz SZO navode da su pojavi teškog akutnog hepatitisa i povećanih nivoa enzima jetre AST ili ALT i žutice kod mnogih zaraženih mališana prethodili gastrointestinalni simptomi, uključujući bol u stomaku, dijareju i povraćanje. Većina registrovanih zaraženih nije imala temperaturu. Uobičajeni virusi koji izazivaju akutni virusni hepatitis (virusi hepatitisa A, B, C, D i E) nisu otkriveni ni u jednom od ovih slučajeva zaražene dece, navodi se u saopštenju SZO.

Što se tiče mera prevencije, najbitnija je higijena ruku, ali ova bolest može da se prenese i zagađenom hranom ili vodom. Ukoliko je u pitanju zagađena voda, to jest hidrična epidemija, infekcija je veoma zarazna i jako brzo se širi, pogotovo u vrtićima, školama, pa i kod starijih u kafićima ili restoranima. U pitanju je akutna upalna bolest jetre koja je uzrokovana malim RNK virusom koji se prenosi fekalno-oralnim putem - kaže prof. dr Ranković i dodaje:

Simptomi hepatitisa

  • slabost
  • malaksalost
  • povišena temperatura
  • gubitak apetita
  • mučnina
  • povraćanje
  • žuta prebojenost beonjača
  • bela stolica
  • tamna mokraća

- Simptomi infekcije koji su i prvi alarm za roditelje jesu slabost, malaksalost, povišena temperatura u pojedinim slučajevima, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, žuta prebojenost beonjača. Stolica postaje bela, dok je mokraća tamne boje, kako medicinari kažu - boje piva, kaže za Kurir.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading