Četiri svakodnevne NAVIKE uništavaju našu JETRU: Bolest se teško OTKRIVA, odmah prestanite sa OVIM stvarima!

M. O. Vesti 23.09.2022 18:00 0

Bitno je povesti računa o ovome, na vreme

Četiri svakodnevne NAVIKE uništavaju našu JETRU: Bolest se teško OTKRIVA, odmah prestanite sa OVIM stvarima!

Shutterstock

Jetra filtrira svu krv u telu kako bi uklonila štetne toksine, a takođe i obrađuje masti, ugljene hidrate i šećere iz svega što jedemo, što znači da je veoma važan organ u našem organizmu. 

Jako teško otkrivamo da postoji sam problem sa jetrom, a naše uobičajne pojedine navike ih veoma oštećuju.

1. Preteran unos šećera

Konzumiranje previše šećera može da dovede do razvoja insulinske rezistencije. Insulin je hormon koji se oslobađa kada šećer uđe u krvotok kako bi ga pretvorio u energiju koju će telo da koristi. Ali, kada u telu unosite previše šećera, ono može da prestane da reaguje na insulin, dovodeći do povećanja nivoa šećera u krvi, što dalje može da odvede do dijabetesa.

I insulinska rezistencija i dijabetes, ukoliko se ne kontrolišu, mogu da izazovu oštećenja jetre.

2. Pijete previše alkohola

Uopšte nije iznenađujuće da alkohol u većim količinama može da ošteti jetru, izazivajući zapaljenje i dovodeći do potencijalno smrtonosnih stanja, poput ciroze, kancera ili otkazivanja jetre.

Da biste smanjili rizik, držite se umerene konzumacije alkohola.

3. Fizički ste neaktivni

"Bolest" 21. veka, fizička neaktivnost, predstavlja veliki faktor rizika za zdravlje jetre, pokazala je studija sprovedena 2020. godine. Naučnici su u Južnoj Koreji analizirali zdravstvene podatke više od 13.000 ljudi i utvrdili su da oni koji vode fizički neaktivan život imaju pet puta veći rizik od nealkoholne masne jetre. Rizik je sve veći što se duže sedi tokom dana, upozorili su oni.

4. Imate višak kilograma ili ste gojazni

Nealkoholna masna jetra je stanje koje je izazvano nagomilavanjem previše masti u jetri. To može da dovede do ciroze, kancera ili otkazivanja jetre.

- Čitav spektar gojaznosti, dakle od viška kilograma preko gojaznosti do morbidne gojaznosti, povezan je sa nealkoholnom masnom jetrom - napisali su naučnici 2020. godine.

Da biste smanjili rizik od ovog problema, održavajte zdravu telesnu težinu.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading