Lepo miriše a otklanja tegobe: Držite OVU biljku u kućnoj saksiji i imaćete DOBRO zdravlje i napredak

Vesti 29.08.2022 17:30 0

U narodu vlada mišljenje da ona kuća koja ne poseduje bosiljak ne može biti „zdrava i napredna“

bosiljak

unsplash.com

 

Nekada se bosiljak sadio u svakoj bašti i mogao se videti na svačijoj terasi. Osim što vrlo prijatno miriše, bosiljak ima i lekovita svojstva.

Lepo miriše a otklanja tegobe: Držite OVU biljku u kućnoj saksiji i imaćete DOBRO zdravlje i napredak

unsplash.com

 

 


Objavljeno je i otkriće koje će omogućiti uklanjanje fluora iz vodosnabdevanja najsiromašnijih zemalja. Istraživači sa Univerziteta u Radžastanu u Indiji otkrili su da se biljka tulsi, poznata i kao sveti bosiljak, može koristiti za značajno smanjenje nivoa fluorida u vodi. Trenutno su sve metode za uklanjanje viška fluorida iz vode za piće ili preskupe ili neprikladne za životnu sredinu kojoj su najpotrebniji. Novootkriveni metod je siguran, jeftin i već dostupan. To ga čini idealnom alternativom za društva koja sebi ne mogu priuštiti napredne tehnike sa Zapada. Eksperiment je urađen u selu Ielareddiguda u Narketpali Mandalu. Istraživači su natopili 75 mg tulsija u 100 ml vode koja sadrži 7,4 ppm fluorida.

Posle samo osam sati namakanja, otkriveno je da je nivo fluorida pao na samo 1,1 ppm. Trenutno, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje doze fluorida u vodi za piće od 0,5 – 1 ppm. Opasnosti vode sa previše fluorida su dobro poznate. Neki poznati neželjeni efekti vode za piće sa previše fluorida su fluoroza zuba, smanjen IK kod dece i oštećenje nervnog sistema. Ova nova opcija za prečišćavanje vode mogla bi najsiromašnijim delovima sveta da pruži priliku da uklone velike količine fluora iz svojih zaliha vode za piće. Naravno, potrebno je više istraživanja da bi se identifikovala i procenila efikasnost upotrebe listova tulsija za uklanjanje fluorida iz vode.

Bosiljak je odličan saveznik u borbi protiv depresije, ali i pomaže pri detoksikaciji organizma i rešava probleme sa varenjem.

bosiljak

unsplash.com

 

Pored toga, bosiljak sprečava nastanak dijabetesa, poznati je afrodizijak. To nije sve! Bosiljak reguliše stres i poseduje svojstva koja podižu imunitet i štite od virusa i infekcija.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading