TROJE DECE NA RESPIRATORIMA: Doktor Vukomanović objašnjava zašto sve više mališana ima težak oblik korone

Vesti 15.10.2021 10:24 0

U Institutu za majku i dete trenutno je četvoro kovid pozitivne dece, a njih troje je na respiratorima. Imaju 17 i 15 godina, a najmlađa je beba od pet meseci

TROJE DECE NA RESPIRATORIMA: Doktor Vukomanović objašnjava zašto sve više mališana ima težak oblik korone

Printscreen/Youtube

Prof. Vladislav Vukomanović kaže za RTS da su deca koja su na respiratoru životno ugrožena. Razmišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja, poručuje doktor Vukomanović.

Prof. dr Vladislav Vukomanović ističe da je svaki pacijent koji je na respratoru životno ugrožen.

- Tako i u ovom slučaju 17-godišnji dečak koji je gojazan, devojčica od 15, odnosno 16 godina, bez nekih komorbiditeta i petomesečno odojče - kaže Vukomanović.

Na pitanje da li je ovo prvi put da su deca na respiratoru, doktor kaže da je sada drugačiji klinički obrazac manifestacije infekcije kod dece.

- Pre samo šest meseci dominantni kada je reč o težini bolesti su bili bolesnici sa multisistemskim inflamantornim sindromom. Mi smo ih imali ovde oko 55, nešto možda i više. Svi su izlečeni i nadamo se potpuno zdravi - navodi Vukomanović.

Ističe da se sada radi sa pacijentima sa teškim upalama pluća.

- Sva tri ova bolesnika na respiratoru imaju teške upale pluća i primljen je pre 48 sati jedan bolesnik koji ima upalu srčanog mišića i upalu srčane kese – znači raznolike i veoma teške akutne manifestacije ove bolesti - dodaje doktor.

- Ono što je najvažnije je prekinuti taj lanac prenošenja infekcije i kruženja virusa u populaciji. Kako kažu epidemiolozi to je moguće ako se vakciniše 70 ili 80 odsto populacije. Kada se to bude desilo onda će i kruženje virusa, pa i broj zaraženih značajno pasti, a samim tim i obolele dece - navodi Vukomanović.

Ističe da porastom broja zaraženih među odraslima, raste broj i zaražene dece.

- Ono što je loša vest, da ne kažem alaramantna vest, je da deca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Rzamišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja. Prvo roditelji vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude teška - poručuje doktor Vukomanović.

A u drugoj dečjoj klinici - Dečjoj klinici Kliničko bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" su 24 kovid pozitivnih mališana, a mnogi imaju obostranu upalu pluća.

Komentari (0)
Loading