Lekari upozorili roditelje: Ako vam je dete preležalo koronu, u velikom je riziku da oboli od ove opasne bolesti

Naj žena Vesti 16.02.2024 15:04 0

Lekari su otkrili da deca koja su imala virus imaju veći rizik od razvoja bolesti od koje pati svaka deseta osoba u Srbiji

Lekari upozorili roditelje: Ako vam je dete preležalo koronu, u velikom je riziku da oboli od ove opasne bolesti

Shutterstock

Srećnom, većina deca koja su imala koronu, nisu imala težu kliničku sliku. Ipak, lekari u Americi su otkrili da bi bolest mogla da izazove probleme mesecima nakon što se inicijalno zaraze. U časopisu "JAMA Network Open," stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta "Case Vestern Reserve" u Klivlendu rekli su da je veća verovatnoća da će deca koja su preležala koronu dobiti dijabetes u roku od šest meseci nakon kovida.

- Dijabetes tip 1 se smatra autoimunom bolešću. To se dešava uglavnom zato što imunološka odbrana tela, koja se aktivira kada u telo uđe virus, napada i ćelije koje proizvode insulin, čime se zaustavlja proizvodnja insulina i izaziva bolest - rekla je profesorka Pamela Dejvis sa ovog Univerziteta, a prenosi britanski "The Sun".

Takođe, lekari su pregledali evidenciju svih onih kojima su dijagnostikovane respiratorne infekcije koje nisu povezane sa kovidom. Stručnjaci su otkrili da je rizik od dobijanja dijabetesa bio znatno veći za one koji su zaraženi SARS-CoV2 u poređenju sa onima sa respiratornim infekcijama koje nisu kovid. 

Međutim, istraživači su rekli da nije jasno da li kovid izaziva bolest.

- Porodice sa visokim rizikom od dijabetesa tipa 1, moraju dobro da oprate pažnju i prate da li će se pojaviti simptomi dijabetesa kod njihove dece nakon kovida. Ipak, istraživanje je u toku i važno je da dobro razumemo vezu između novih slučajeva dijabetesa i korona virusa, ali bez obzira da li ste imali Covid-19 ili ne, važno je znati znakove i simptome dijabetesa tipa 1 da biste ih potražili. 

Ovo su  simptomi dijabetesa tipa 1

* Povećna diureza, tj. količina izlučene mokraće, je jedan od prvih simptoma. Noćno mokrenje javlja se obično kod dece sa novootkrivenim dijabetesom.

* Žeđ i zamagljenje vida

* Gubitak težine, uprkos normalnom ili povećanom apetitu.

 

 

Komentari (0)
Loading