Da li ujutru imate GORAK ukus u ustima? To može da znači ozbiljno OBOLJENJE ovog organa

K.Ć. Vesti 27.09.2022 08:40 0

Gorak ukus u ustima može se javiti iz više razloga, od manje ozbiljnih problema kao što je loša oralna higijena do ozbiljnijih uzroka kao što su gljivična infekcija ili refluks kiseline

Da li ujutru imate GORAK ukus u ustima? To može da znači ozbiljno OBOLJENJE ovog organa

Shutterstock

Ako uznemirujući ukus potraje, a jedenje obroka ili pranje zuba ne pomažu, vreme je da se obratite lekaru.

Čudan ukus u ustima - šta bi to moglo biti?

Uporni izmenjeni ukus u ustima medicinski se naziva disgeuzija. Pacijenti opisuju ovaj čudan ukus kao neprijatan i može se zadržati dugo vremena. Sve zavisi od lečenja njegovog osnovnog uzroka.

Ljudi sa poremećajem ukusa mogu imati stalni osećaj koji često opisuju kao jedan od sledećih dugotrajnih ukusa:

  • gorak
  • ukus metala,
  • nalik na užeglu ili hranu neprijatnog mirisa
  • pa čak i slano

Šest uzroka gorkog ukusa u ustima

Može biti mnogo razloga za ovu neprijatnu bolest. Ako jedenje druge hrane ili temeljno pranje zuba i ispiranje usta tečnošću pomaže da se oslobodite ukusa, to ne bi trebalo da bude alarmantno. Međutim, ako se zaostatak zadrži dugo vremena, vreme je da se potraži njegov uzrok i isključi ozbiljne bolesti. Vrlo često se ujutru može pojaviti gorak ukus. Najčešći uzroci gorkog ukusa u ustima su:

Loša oralna higijena

To je najčešći uzrok gorkog ukusa u ustima, posebno kada se javi kada se probudite. Nagomilavanje pljuvačke i bakterija na jeziku, zubima i desnima može dovesti do lošeg zadaha i promene ukusa. Rešenje je vrlo jednostavno - vodite računa o oralnoj higijeni. Perite zube najmanje dva puta dnevno - kada se probudite i ponovo pre spavanja. Takođe je veoma važno četkati jezik gde se nakupljaju bakterije i mrtve ćelije.

Antibiotici ili antidepresivi

Nakon uzimanja nekih lekova može se osetiti gorčina u ustima ili tzv metalni aftertaste. Lekovi koji izazivaju ovaj efekat uključuju:

  • neki antibiotici (npr. tetraciklini)
  • lekovi za giht
  • određeni lekovi koji se koriste za lečenje srčanih bolesti
  • antidepresivi 

Gorak ukus obično nestaje u roku od nekoliko dana nakon uzimanja novog leka. Međutim, ako je to stalni osećaj, obavestite svog lekara, možda postoji zamena za vaš lek koji neće izazvati neprijatne simptome.

Trudnoća

Promena percepcije ukusa je vrlo čest simptom za mnoge žene u prvom tromesečju trudnoće. Formira se hormonskim promenama i obično prolazi samo od sebe u roku od nekoliko dana.

Žene često opisuju ovu pojavu kao da piju iz metalne šolje. 

Vitaminski dodaci

Određeni vitaminski dodaci koji sadrže velike količine metalnih supstanci, kao što su cink, bakar, gvožđe ili hrom, mogu izazvati metalni i gorak ukus u ustima. Ovaj neželjeni efekat je veoma čest i obično se javlja nakon što se suplement u potpunosti apsorbuje u telu.

Gastro-ezofagealna refluksna bolest

Refluks se javlja kada se sadržaj želuca vraća nazad u jednjak tokom varenja. Kiselina iz želuca može da se vrati u vaša usta, ostavljajući gorak ukus. Izbegavajte da jedete hranu koja je veoma masna ili teško svarljiva. Takođe je važno izbegavati jesti velike porcije jer one otežavaju efikasno varenje hrane. Konsultujte lekara.

Problemi sa jetrom

Gorak ukus u ustima može biti alarmni signal iz jetre. Kada ne radi kako treba, telo počinje da akumulira velike količine amonijaka, koji je toksična supstanca. U normalnim uslovima, amonijak se pretvara u ureu u jetri i eliminiše se urinom. Povećani nivoi amonijaka menjaju ukus.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading