Naučnici otkrili kao da SPAVATE I GUBITE KILOGRAME: Ceo svet je poludeo za novom HIBERNACIJSKOM DIJETOM

najžena.rs Vesti 02.10.2022 14:15 0

Majk i Stjuart Mekins, koji obojica rade u zdravstvu, napravili su ovu dijetu, a pre svega su posmatrali sportiste i pratili procese koji se odvijaju u njihovoj jetri

Naučnici otkrili kao da SPAVATE I GUBITE KILOGRAME: Ceo svet je poludeo za novom HIBERNACIJSKOM DIJETOM

unsplash

Tokom noći, tačnije tokom sna, možete sagoreti mnogo kalorija i to samo iz telesne masti. To je obećanje Hibernacijske dijete, koji je ustvari pristup mršavljenju, koji je nastao proučavanjem životinja koje ulaze u hibernaciju tokom zime, poput medveda.

Tokom hibernacije, nema teške hrane, nema proteina, samo laka hrana, štp dovodi do toga da tokom ove dijete, masne naslage nestaju bez gubitka mišićne mase.

Majk i Stjuart Mekins, koji obojica rade u zdravstvu, napravili su ovu dijetu, a pre svega su posmatrali sportiste i pratili procese koji se odvijaju u njihovoj jetri.

Na taj način došli su do saznanja da stanje jetre određuje stanje organizma i da izbor hrane i vreme njenog unosa mogu značajno uticati na veliki broj procesa u organizmu. Ovo bi vas moglo navesti na razmišljanje o hroničnoj ishrani.

- Hibernacijska dijeta funkcioniše tako što "regrutuje" prirodni mehanizam tela koji kontroliše telesnu težinu. Ne morate da se borite sa svojim telom na svakom koraku da biste došli do zdrave težine - objasnio je Mekins.

Ključno pravilo je vrlo jednostavno – pre spavanja treba uzeti jednu do dve kašike meda, direktno iz tegle ili u toplom napitku. Suština je da se tokom noći aktiviraju mehanizmi koji utiču na obnavljanje organizma i da ubrzavaju metabolički proces i sagorevanje masti, ali i da ublažavaju dejstvo hormona stresa i tako pomažu da se bolje odmorimo.

A kako znate da ste kandidat za hibernacionu dijetu?

Odgovorite na sledeća pitanja:

Da li se redovno budite tokom noći?

Da li se znojite noću?
Da li patite od refluksa tokom noći?
Da li se budite usred noći jer morate u toalet?
Jeste li bolesni rano ujutru?
Jeste li iscrpljeni?
Da li vam je grlo suvo ujutru?
Da li se osećate slabo rano ujutru?

Ako je odgovor na dva ili više ovih pitanja „da“, sasvim je moguće da tokom noći niste snabdeli jetru za njen pravilan rad. Umesto sagorevanja masti i obnavljanja mišića, vaše telo je proizvelo veliki talas hormona stresa dok ste spavali.Naravno, konzumacija meda uveče je ključna, ali nije dovoljna za rezultate. Neophodno je preći na zdravu i kontrolisanu ishranu, odnosno izbaciti brzu i prerađenu hranu i alkohol, a uključiti više voća i povrća, zdravih masti, proteina.

Uz sve to, preporučuju se i dva do tri treninga snage nedeljno. Trening snage se najčešće radi u teretani, ali možete i kod kuće uz vežbe kao što su čučnjevi, mostovi, sklekovi. Naravno, kao i pre svake druge dijete jako je važno da se prvo konsultujete sa lekarom.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading