Kardiolog otkriva: Ova jednostavna navika je najgora, od nje vam strada SRCE, a niste ni svesni

K.Ć. Vesti 05.10.2022 12:20 0

Loša ishrana, stimulansi, hronični stres – svako od nas lako može da navede faktore rizika za nastanak srčanih oboljenja, ali da li znate šta je najvažnije da biste bili zdravi?

Kardiolog otkriva: Ova jednostavna navika je najgora, od nje vam strada SRCE, a niste ni svesni

Shutterstock

Doktor Piter Polok sa klinike Mejo otkriva šta najčešće zaboravljamo. Ova jednostavna navika je ključna.

Stručnjaci ne sumnjaju, zdravo srce se gradi svaki dan. Dok naša svest o zdravom životu i prevenciji srčanih bolesti i dalje raste, još uvek postoji nekoliko stvari koje se lako mogu prevideti.Jedna od njih je zaista važna. Zdrava ishrana, bogata povrćem i voćem, pravilna higijena sna i održavanje zdravog balansa između posla i privatnog života su od velikog značaja, ali stručnjaci smatraju da se fizička aktivnost pokazuje kao ključni faktor za zdravo srce.

Šta možete učiniti da vaše srce bude zdravo?

Najvažnija stvar za vaše srce je nivo fizičke aktivnosti. Prema Kimberli Pauers, medicinskoj sestri u kardiološkom centru Ascension Seton u Ostinu u Teksasu, ljudi koji se smatraju dugovečnim (preko 90 godina) imaju jednu zajedničku stvar - redovno vežbaju - najmanje pola sata, nekoliko puta nedeljno. Ispostavlja se da je zaista veoma važna za srce. Kretanje pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi - dva glavna krivca srčanih problema.

Bilo da vežbate u teretani ili kod kuće, ili samo redovno šetate, vaše kretanje je od najveće važnosti. Ovo podvlači i dr Polok. Ovi faktori su u bliskoj korelaciji sa rizikom od srčanih oboljenja i smrti, naglašava stručnjak. Što se više krećete i duže ostajete aktivni, u svakoj fazi svog života, to bolje vodite računa o svom srcu. Prema mišljenju stručnjaka, najgora navika za vaše srce je da presedite ceo život.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading