Dečak (14) pojeo je 180 GUMENIH BOMBONA: Majka ga je našla ONESVEĆENOG i hitno odvela u bolnicu, doktori se ZAPREPASTILI

Vesti 07.10.2022 11:00 0

Često razmišljamo o melatoninu kao o bezbednom načinu lečenja nesanice, ili u nekim slučajevima, da izazovemo mir u sebi, pa čak i u našoj deci.

Dečak (14) pojeo je 180 GUMENIH BOMBONA: Majka ga je našla ONESVEĆENOG i hitno odvela u bolnicu, doktori se ZAPREPASTILI

NajŽena/ Ilustracija/ Shutterstock

Međutim, uprkos „sigurnim“ tvrdnjama iza melatonina, postoji mnogo nauke koja kaže da on nije tako siguran kao što se veruje, a u slučaju ovog malog deteta, ogromna količina ga je skoro koštala života.

„Chubbyemu“ je YouTube kanal koji koristi prave medicinske priče u obrazovne svrhe. Njegov sadržaj uzima medicinske studije i slučajeve i stavlja ih u format priče. U nedavnom video snimku, uradili su priču upozorenja na koju bi svi trebalo da obrate pažnju. Pacijent „HB“ ima samo 14 godina i došao u hitnu pomoć u dezorijentisanom stanju. Njegova majka je primetila njegovo čudno ponašanje, pre nego što ga je našla kako leži licem prema dole na podu dnevne sobe.

Njegova majka Karen se borila sa HB-ovim ponašanjem, pošto je nedavno prošla kroz razvod nakon što je njen muž otišao. HB je bio veoma glasan, vrištao je i vikao na svoj kompjuter ili majku. Zatim bi pojeo na tone slatkiša, što je ona smatrala krivcem za njegovo loše ponašanje. To ju je podstaklo da uradi nešto što je potencijalno bilo opasno. Kupila je melatoninske gumene bombone i zamenila njegove obične gumene bombone njima. Izgledalo je dovoljno bezopasno.

Međutim, kada je počeo da jede gumene bombone, primetio je da imaju prilično dobar ukus i nastavio je da jede ogromnu količinu. Za ručak je potrošio celu vreću od 180 gumenih melatonina. Počeo je da oseća vrtoglavicu i čudno se osećao, a zatim se i onesvestio se. Karen ga je odmah odvela kod doktora, ali im nije rekla šta je uradila.

Konačno, nakon nekog vremena, dok su se lekari pripremali da počnu sa testovima krvi, rekla je doktoru da je možda slučajno konzumirao 180 gumenih bombona melatonina. Lekari su odmah shvatili šta se dešava.

 

 

Prema Chubbyemu, centar za kontrolu trovanja prima sve više poziva o deci koja su dobila previše melatonina. Postalo je sasvim uobičajeno da roditelji daju svojoj deci previše ovog hormona. Zašto? Pretpostavlja se da je to zato što ljudi veruju da je potpuno bezbedno. Međutim, najmanje dvoje dece je umrlo u proteklih deset godina od ekstremno visoke doze melatonina.

Kako Chubbyemu ističe, melatonin se metaboliše u jetri. Dakle, ako uzimate druge lekove koji se metabolišu na isti način, to može dovesti do toga da drugi lekovi budu manje efikasni ili može izazvati toksičnost u vašoj krvi jer jetra ima samo toliko ćelija za metabolizam.

Srećom, za HB to nije bio slučaj. Doktori su edukovali Karen i HB o tome kako, iako nije bilo neposredne bolesti izazvane melatoninom, bi mu to kasnije moglo izazvati probleme, posebno u vezi sa njegovim hormonima i hormonskom ravnotežom. Savetovali su mu da može biti pospan nekoliko dana i da se malo primiri. Pošto se nije vratio, verovatno se potpuno oporavio.

Jedan glavni zaključak je sledeći: Melatonin je hormon i to aktivan. Unošenje viška melatonina u telo može poremetiti hormonalni sistem vašeg deteta. Uzimano prekomerno i sa drugim lekovima, upotreba melatonina kod dece može dovesti do smrti. HB je imao sreće.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading