Ove NAMIRNICE će vas PODMLADITI: Obavezno ih UKLJUČITE u ishranu posle TRIDESETE

Vesti 11.10.2022 15:10 0

Kako starimo, hrana koju konzumiramo može u velikoj meri da utiče na našu kondiciju, izgled, kvalitet života i rizik od bolesti

bore

Shutterstock

Naša tela se oslanjaju na različite hranljive materije za podršku prirodnom procesu starenja. Neki hranljivi sastojci mogu pomoći u usporavanju znakova starenja, kao što je promovisanje zdrave kože. Važno je napomenuti da konzumiranje određene hrane neće učiniti da izgledate znatno mlađe i da je ishrana samo jedan aspekt dobrog starenja. Ipak, dodavanje hrane bogate hranljivim sastojcima vašoj ishrani može vam pomoći da izgledate i osećate se najbolje kako starite. Generalno, pokušajte da unesete zdrave masti, zdrave proteine i namirnice bogate antioksidansima, prenosi Healthline.

1. Ekstra devičansko maslinovo ulje

Ekstra devičansko maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja na svetu. Bogat je zdravim mastima i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja uzrokovanog neravnotežom slobodnih radikala u telu. Ishrana bogata maslinovim uljem povezana je sa manjim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2... Konkretno, mononezasićene masti (MUFA) čine oko 73% maslinovog ulja. Neke studije su pokazale da ishrana bogata MUFA može pomoći u smanjenju starenja kože zahvaljujući snažnim antiinflamatornim efektima ovih zdravih masti.


2. Masna riba

Masna riba je veoma hranljiva hrana koja može da unapredi zdravu kožu. Njegove dugolančane omega-3 masti su korisne protiv srčanih bolesti, upala i mnogih drugih problema. Štaviše, istraživanje je pokazalo da su omega-3 masne kiseline povezane sa jakom barijerom kože i mogu pomoći u smanjenju upale koja oštećuje kožu. Losos, jedna od najpopularnijih vrsta masnih riba, ima dodatne aspekte koji mogu pomoći u održavanju zdravlja vaše kože.
 

3. Tamna čokolada ili kakao

Tamna čokolada je bogat izvor polifenola, koji deluju kao antioksidansi u telu. Konkretno, sadrži flavanole, koji su povezani sa brojnim zdravstvenim prednostima: bolesti srca, dijabetes tipa 2 kognitivni problemi. Pored toga, smatra se da ishrana bogata flavanolima i drugim antioksidansima može da pomogne u zaštiti kože od oštećenja od sunca takođe da uspori starenje kože. U jednoj visokokvalitetnoj 24-nedeljnoj studiji, učesnici koji su konzumirali kakao napitak bogat flavanolom doživeli su značajna poboljšanja u elastičnosti kože i bora na licu u poređenju sa onima u kontrolnoj grupi . Iako su ovi rezultati obećavajući, druge studije nisu primetile da tamna čokolada nudi prednosti za izgled ili starenje kože. Zapamtite, što je veći sadržaj kakaoa, veći je sadržaj flavanola. Stoga, ako želite da u svoju ishranu dodate crnu čokoladu, izaberite sortu sa najmanje 70% čvrstih materija kakaoa i malo dodanog šećera.


4. Nar

Kao i većina voća, šipak je pun zdravih hranljivih materija. Imaju puno vlakana, kalijuma i vitamina K, koji pomažu u održavanju zdravog srca. Takođe su bogati antioksidansima, kao što su flavonoli, tanini, fenolne kiseline i lignani . Neke studije na ljudima i životinjama sugerišu da antioksidansi koji se nalaze u naru takođe mogu pomoći u održavanju zdravog starenja kože smanjenjem oštećenja kože od UV zračenja i smeđih mrlja uzrokovanih izlaganjem suncu. Ovi antioksidansi takođe pomažu u zaštiti postojećeg kolagena kože i podstiču kožu da proizvodi novi kolagen. Iako je potrebno više istraživanja, semenke nara i njihov sok mogu da obezbede brz, hranljiv izvor antioksidanata u ishrani.

5. Paradajz

Paradajz pruža mnoge impresivne zdravstvene prednosti, od kojih se neke mogu pripisati njihovom visokom sadržaju likopena. Likopen je vrsta karotenoida koji paradajzu daje crvenu boju. Takođe deluje kao antioksidant koji pomaže u smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Studije na uzorcima ljudske kože pokazuju da likopen takođe može da pruži malu količinu zaštite od štetnih sunčevih zraka. Međutim, ova zaštita je znatno niža od upotrebe kreme za sunčanje. U jednoj studiji, žene koje su svakodnevno pile napitak bogat antioksidansima koji sadrži likopen, sojine izoflavone, riblje ulje i vitamine C i E imale su merljivo smanjenje dubine bora nakon 15 nedelja. Međutim, studija ne može direktno da poveže likopen sa ovim blagodetima za kožu, pošto je napitak sadržao nekoliko drugih sastojaka.
 

Komentari (0)
Loading