"Naj žena" detaljan vodič za samopregled GRUDI: Traje dva minuta, a može da vam spasi ŽIVOT (VIDEO)

Vesti 20.03.2023 10:00 0

Dobro je poznato da se širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv raka dojke 20. marta

"Naj žena" detaljan vodič za samopregled GRUDI: Traje dva minuta, a može da vam spasi ŽIVOT (VIDEO)

Printscreen/Youtube

Mart je mesec kada se mnogobrojnim aktivnostima obeležava 20. mart – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Na taj način se skreće pažnja javnosti na raspostranjenost bolesti i na podizanje svesti žena o značaju preventivnih pregleda u ranom otkrivanju bolesti.

Pored toga što je ova vrsta rak najčešća maligna bolest koja hara Srbijom i jedan od glavnih uzroka prevremene smrti žena u našoj zemlji, otkrivno je da od 100 pacijentkinja kod kojih je otkriven tumor, čak 29 ima rak dojke, a više od dve trećine od toga su, na žalost, slučajevi otkriveni tek u uznapredovalom stadijumu.

Po statistici koja je saopštena na onkološkom kongresu u Novom Sadu, 2020. godine, statistika je pokazala da se u Srbiji godišnje rak dojke dijagnostifikuje kod 4.500 žena, a čak 1.600 žena umre od ove kobne bolesti. S druge strane, podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da dva do tri miliona žena u svetu godišnje oboli od raka dojke, a više od pola miliona umre.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Najzena.rs (@najzena.rs)

Prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), žene u Srbiji se nalaze zajedno sa većinom žena zemalja zapadnog Balkana u sredini navedene lestvice, kada je u pitanje obolevanje od ovog tipa karcinoma. Zabrinjavajuća informacija jeste da je Međunarodne agencije za istraživanje raka, procenila da su žene u Srbiji, odmah posle žena u Crnoj Gori, pod visokim rizikom umiranja od raka dojke u odnosu na druge osobe ženskog pola u Evropi.

Zbog ovoga, se apeluje da žene i devojke koje su starije od 20 godina obavezno obavljaju samostalni pregled dojki, jednom mesečno, tačnije od petog do 15 dana posla svakog ciklusa.

 

Kako obaviti pregled

- Stanite ispred ogledala i dobro pogledaj vaše grudi. Obratite pažnju na promene veličine grudi, položaja bradavica, da li ima iscetka iz bradavice ili promene na koži. Ako primetite nešto od ovih promena na grudima posetite lekara.

- Dok stojite ispred ogledala ruke opuštene uz telo, potom ih podignute u vis i isprsite se. Potom spustite ruke u prvobitan položaj. 

- Sada je vreme da opipate dojke, ovo možete uraditi stojeći ili ležeći.

- Lezite na ravnu površinu i namažite grudi mlekom ili uljem za telo. Kod pregled desne dojke, jastuk mora biti ispod desnog ramena, a desna ruka iza glave. Za pregled leve dojke potrebno je da se uradi suprotno.

- Ako želite da obavite pregled stojeći, levu dojku ćete pregledati tako što ćete podici levu ruku i saviti je iza glave. Potom spojite tri prsta (kaži prst, srednji prst i verenički prst) i jagodicama opipajte celu dojku.

- Potrebno je da pravite kružne pokrete u smeru kazaljke na satu. Potom pređite prstima po svim delovima ali u suprotnom smeru. Nežno stisnite dojku i bradavicu pa proverite da li ima iscetka.

Takođe je bitno i da opipate deo gde se "susreću" dojka i pazuh.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading