Zbog IZLIVANJA noktiju sve više žena ide kod DOKTORA: Dermatolog Jovana otkriva da je manikir štetniji od SOLARIJUMA, a može nastati i DEFORMITET

K.Ć. Vesti 16.10.2022 10:58 0

Kod sve više žena kao posledica izlivanja noktiju javljaju se bakterijske i gljivične infekcije

nokti

Shutterstock

Danas skoro svaka žena odlazi na manikir, to je jednostavno postala svakodnevica. 

Da li ste se ikada zapitale samo da li je to dobro i kako utiče na vaše zdravlje? Najnovija istraživanja pokazuju da je tokom poslednjih godina sve više slučajeva melanoma, upravo ispod nokta i oko njega. Gljivične i bakterijske infekcije su sve češće, kao i alergije i ozbiljni deformiteti.

Da bi se nokar estetski sredio koristi se hemija koja oštećuje noktnu ploču, otkriva dermatolog dr Jovana Pelemiš za Magazin na Prvom Radio Beograda, piše Mondo.

"Većina manikirki nije edukovana kako se pravilno tretira nokatna ploča. Rizik je i nedovoljno čist materijal sa kojim se radi. On bi trebalo da bude sterilan i da za svakog klijenta bude upotrebljen samo jednom", upozorava doktorka Pelemiš.

Prema njenim rečima, najopasniji deo manikir procedure je zračenje UV lampom, koje je opasnije i od samog solarijuma. Objasnila je da je reč o UVA zračenju, dok ste u solarijum izloženi UVB zračenju. Doktorka Pelemiš savetuje da koža na šakama bude zaštićena fotoprotektivnom kremom.

Kako je objasnila, pacijenti sve češće dolaze kod dermatologa sa vrlo neprijatnom kliničkom slikom koja nastaje kao posledica dehidracije nokta, gljivične ili bakterijske infekcije. Zato je važno da se problem na vreme prepozna. Prvi znaci su odvajanje nokta ili promene u njegovoj boji.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading