Mala Maša Artiko PREMINULA je od RAKA bubrega: Ova OPASNA bolest ima PODMUKLE simptome, uglavnom se KASNO primete

Vesti 22.10.2022 10:22 1

Devojčica Maša Artiko (14) balerina i glumica preminula je nakon višegodišnje borbe sa zloćudnim tumorom.

Mala Maša Artiko PREMINULA je od RAKA bubrega: Ova OPASNA bolest ima PODMUKLE simptome, uglavnom se KASNO primete

Privatna arhiva

Tužnu vest objavila je njena majka Svetlana na društvenim mrežama koja je napisala da njeno veliko srce nije izdržalo.

- Moj anđeo, moja Makiša napustila nas je tiho i otišla među anđele. Njeno veliko srce nije izdržalo - napisala je majka Svetlana na Fejsbuku.

Podsećanja radi, Mašina borba trajala je od 2018. godine. Tada joj je dijagnostikovan tumor bubrega sa metastazama. U maju ove godine mala heroina ponovo je pala u postelju nakon što joj se bolest po treći put vratila.

Uprkos velikoj borbi i lečenju u inostranstvu, nažalost devojčica koja je ujedinila Srbiju, nije izdržala.

Koliki je Maša bila borac pokazuju i snimci na kojima u bolnici priključena na infuziju igra Užičko kolo, a kako je tada govorila njena mama ona se uvek borila da ostane vedra i nije dozvoljavala da je bolest spreči u njenim namerama. Redovno je pratila nastavu iz bolničke postelje i radila zadatke iako je često tokom terapija trpela velike bolove.

Maša je bila članica Omladinskog pozorišta Dadov i dve godine je išla tamo, pre nego što se razbolela. U međuvremenu je dobila ulogu u "Urgentnom centru", a sa glumcem Markom Janjićem ostvarila je prijateljstvo koje se nastavilo i nakon snimanja.

Rak bubrega – simptomi i uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat. Ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih rizik faktora. Pušenje cigareta jedan jed od glavnih rizik faktora. Procenjuje se da ovaj porok udvostručuje rizik od nastanka karcinoma bubrega. Osobe koje na poslu rade s kancerogenim supstancama imaju veći rizik da obole.

Tu su još i prkomerna telesna težina, zloupotreba analgetika - dugotrajno konzumiranje analgetika koji sadrže acetil-salicilnu kiselinu (Aspirin, Andol) i fenacetin može doprineti insuficijenciji bubrega i povećati rizik od karcinoma, genetski faktor i razvija se u velikom procentu kod osoba na dijalizi zbog insuficijentnih bubrega. Prosečno 6% pacijenata sa stečenom cističnom bolesti razvija ovaj karcinom.

Najprepoznatljiviji simptomi su krv u mokraći (hematurija), čudna boja mokraće (tamna ili kao rđa), mukla bol u donjem delu leđa ispod donjih rebara, trbuhu, slabinama.

Najveći problem u tretmanu ove bolesti predstavlja njena podmuklost. Mnogi karcinomi ne izazivaju bol i često pacijenti nemaju simptoma sve dok bolest ne uznapreduje. Takođe, neki od nespecifičnih simptoma mogu biti: bol u slabinama ili simptomi kao što su povišena temperatura, umor, gubitak na težini, anemija.

Može se javiti paraneoplastični sindrom koji uključuje povišenu temperaturu nepoznatog porekla, zatim povećana koncentracija kalcijuma, izlučivanje mleka iz dojki, Cushingov sindrom, povećana koncenracija eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), povišen krvni pritisak. Nalazi transaminaza (jetrenih enzima) mogu biti poremećeni.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Viki
22.10.2022 10:53

Mogla se izleciti mnogo lakse i jeftinije da nisu verovali medicini. Ubili su je, nista drugo. Jedino prirodna medicina leci. Hemoterapija je otrov!