Izračunajte u koliko TAČNO treba da legnete: Ovi sati su KLJUČNI kako biste se probudili NASPAVANI i odmorni

Vesti 25.10.2022 22:30 0

Evo kada treba da legnete da biste ustali naspavani i odmorni

spavanje

Shutterstock

Iako nekada legnemo rano u krevet ujutro se probudio umorni i nenaspavani. Stručnjaci ističu kako nije dovoljno samo leći ranije, već da je potrebno leći u pravo vreme.

Na Internetu se pojavio "Sleep Calculator" koji na osnovnu formula i podataka o snu iz oblasti medicine računa u koliko sati tačno treba da legnete i to prema vremenu u koje treba da ustanete. Ovaj proračun je baziran na ciklusima spavanja, a ne na broju sati.

Poznato je da čovek tokom noći ima pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta. Ljudi budu umorni ako ih alarm probudi usred ciklusa spavanja i zbog toga se javlja osećaj umora.

Žena

unsplash

 

Ako treba da ustanete u sedam ujutro onda treba da legnete u 21.46 ili u 23.46 sati. Ako ipak ostajete napolju malo duže, onda lezite 46 minuta nakon ponoći ili pak u 2.16 sati.

Ako ustajete u šest ujutro onda lezite u 20.46, 22.16 ili u 23.46. Ako preskočite ove sate, onda je 1.16 pravo vreme za krevet.

- Dobar noćni san ne dobija se ranim odlaskom u krevet već buđenjem u pravo vreme. Korištenjem formule koja je bazirana na našem prirodnom telesnom ritmu, kalkulator će vam izračunati tačno vreme kada treba da idete na spavanje - navode kreatori ovog kalkulatora.

 

 

Komentari (0)
Loading