Sa SAMO 14 godina napravila je potencijalni lek za UNIŠTENJE korona virusa?!

Vesti 21.10.2021 14:45 0

Većina zemalja u svetu ulaže sve napore da stvore nešto kako bi pobedili koronavirus koji se širi i da okončaju pandemiju. Dok naučnici rade na razvoju vakcine koja bi zaštitila čovečanstvo od infekcije, samo je 14-godišnja devojčica iz Teksasa došla do otkrića koje bi moglo rešiti ovu pošast zauvek

Sa SAMO 14 godina napravila je potencijalni lek za UNIŠTENJE korona virusa?!

Printscreen/Youtube

Anika Čebrol, mlada studentkinja iz Teksasa, u četvrtak je proglašena pobednicom "3M Ioung Scientist Challengea" nakon što je otkrila molekul sposoban da se veže za virus koji izaziva COVID-19. Informaciju je objavio portal CNN .

Takmičenje, koje je počelo u decembru prošle godine, namenjeno je studentima pete do osme godine, čiji je zadatak bio da pronađu rešenja za svakodnevne probleme. Najveći uspeh postigla je Anikino otkriće, koje je takođe nagrađeno, a mlada devojka je osvojila 25.000 dolara za svoju ideju, putovanje i titulu "Najbolji mladi naučnik Amerike".

Sa SAMO 14 godina napravila je potencijalni lek za UNIŠTENJE korona virusa?!

Printscreen/Youtube

 

Pritom je sa svojom idejom lako mogla da stavi u džep čak i iskusne naučnike. Njeno otkriće značajno je doprinelo razvoju istraživanja COVID-19. Molekul koji je Anika otkrila može da se veže za gornji protein virusa, sprečavajući ga da uđe u ćeliju domaćina i izazove infekciju. Dakle, sa takvom pretpostavkom, molekul se takođe može koristiti za stvaranje potencijalnog leka za bolest.

Anika je radila na naučnom metodu "in-silico", metodu koja koristi kompjutere za projektovanje miliona malih molekula. Prvobitno je planirala da svoj projekat usredsredi na virus gripa, ali ga je promenila u trenutku kada je koronavirus pogodio i shvatila ozbiljnost pandemije.

 

 

Kada je Anika predala svoj projekat, bila je tek osmi razred. Rekla je reporteru CNN-a da se nada da će sarađivati sa drugim naučnicima i istraživačima kako bi se njeno otkriće razvilo u pravi lek za COVID-19.

 

Komentari (0)
Loading