Julijanu su MINUTI delili od SMRTI: Osip koji je u početku delovao BEZAZLENO, bio je simptom nečeg ZASTRAŠUJUĆEG

Vesti 27.10.2022 16:18 0

Žena je zamalo umrla nakon što je pretpostavila da je osip koji se javio bezopasan, a zapravo je bio znak retkog poremećaja

Julijanu su MINUTI delili od SMRTI: Osip koji je u početku delovao BEZAZLENO, bio je simptom nečeg ZASTRAŠUJUĆEG

Shutterstock

Julijani Paskareli (21), iz Virdžinije, SAD, promenio se život za nekoliko sati, nakon što je je u aprilu 2020. primetila male crvene tačke po celom telu.

U početku se nije zabrinula, ali se za samo 15 minuta dramatično pogoršala situacija.

„Bilo mi je muka i vrtelo mi se, postala sam izuzetno bleda i zelena“, objasnila je ova studentkinja. Takođe je dobila modrice po celom telu.

Julijana je hitno prevezena u bolnicu i nekoliko sati kasnije, dijagnostikovana je idiopatska trombocitopenična purpura (ITP) –  poremećaj krvi, koji je izuzetno redak.


Lekari su joj rekli da je nekoliko minuta udaljena od smrti i da je hitna transfuzija trombocita sve što bi moglo da je spase. U Julijaninom slučaju, njene dijagnoze su imale strašne posledice. Rečeno joj je da bi njen mozak mogao da krvari u bilo kom trenutku njenog života - što možda neće preživeti. Krvarenje u mozgu je vrsta moždanog udara koja uzrokuje krvarenje u okolnim tkivima i ubija moždane ćelije

„Saznanje da bi moj mozak svakog trenutka mogao da iskrvari i da mogu da izgubim život, zaista mi je donelo novu perspektivu na život“, objasnila je mlada žena. ITP je redak poremećaj krvi koji pogađa 200.000, obično starijih od 60 godina.
Julijanu su MINUTI delili od SMRTI: Osip koji je u početku delovao BEZAZLENO, bio je simptom nečeg ZASTRAŠUJUĆEG

Shutterstock

 

Bolest izaziva krvarenje ispod kože zbog niskih trombocita (ćelije koje formiraju ugruške koji u ruci zaustavljaju modrice). Zbog male količine trombocita počinju da se pojavljuju modrice. Po dolasku u bolnicu, lekari su otkrili da su trombociti u Julijaninom telu izuzetno niski. To je značilo da je morala odmah na transfuziju krvi - bez toga bi joj mozak mogao krvariti. Rekla je: „Noći IVIG transfuzijskih tretmana su bile najgore, to je terapijski tretman za pacijente sa nedostatkom antitela, ali sam znala da je to jedina stvar koja mi pomaže. „To što je nečija plazma ušla u moje telo tokom tri odvojena perioda od po sedam sati bilo je mnogo za unošenje.

Julijana sada živi u „stalnom strahu“ od još jedne epizode. "Veoma je zbunjujuće i strah od napred-nazad, pitam se kada ili da li će mi se to ponovo spontano dogoditi", objasnila je ona. Od postavljanja dijagnoze, mlada žena kaže da se njen pogled na život potpuno promenio. Rekla je: „Kao mlada žena koja je ušla u dvadesete, shvatila sam da život nije zagarantovan i da moram da maksimalno iskoristim ono što mi je univerzum pružio. „Moram da vodim računa o svom telu i da pazim na sebe, kao i na druge. „Ovo iskustvo mi je promenilo život, i iako je bilo jedno od najgorih, drago mi je što imam postavljenu dijagnozu. „Mogu da budem spremna za buduće epizode ​​i pomognem drugima da razumeju stanje o kome ranije nisam znala ništa“, rekla je ona.

Ona sada želi da podstakne više ljudi da počnu da govore o svom zdravlju ako misle da nešto nije u redu, umesto da to samo gurnu u stranu. Juliana je podelila svoje iskustvo sa ITP-om u video snimku objavljenom na TikTok-u - koji sada ima više od 2 miliona pregleda i 200.000 lajkova. „Uvek treba da budete svesni sopstvenog tela“, objasnila je ona. "Naš mozak govori našem telu kada nešto nije u redu, a ako ne obratimo pažnju ili ne odbacimo to kao da nije ništa, to može biti opasno po život", pojasnila je ona.

 
Komentari (0)
Loading