Zašto dlake rastu na ŽENSKIM grudima? Ovo može biti uznemirujući simptom

K.Ć. Vesti 31.10.2022 18:00 0

Dlake na grudima kod žena nije neobična pojava. U stvari, prilično je uobičajeno, iako se ta tema često izbegava

Zašto dlake rastu na ŽENSKIM grudima? Ovo može biti uznemirujući simptom

Shutterstock

U mnogim slučajevima, rast dlaka na grudima je genetski ili hormonski. Da li se dlake na grudima mogu ukloniti? I u kojim slučajevima treba da se obratite lekaru?

DLake su prirodna karakteristika ljudskog tela, koja varira po intenzitetu u zavisnosti od oblasti tela i individualnih predispozicija. Mogu se pojaviti svuda gde postoje folikuli dlake, uključujući lice i grudi . Ovo se dešava bez obzira na pol, a ženska dlaka ima tendenciju da bude svetlija i manje vidljiva.

Kratka i svetla dlaka vidljiva je samo izbliza ili uz odgovarajuće osvetljenje, prirodno se javlja kod žena, na primer ispod nosa, na bradi ili na obrazima. Možete ih primetiti i na grudima. Žene sa tamnim tenom ili genetskom predispozicijom takođe često imaju dlake na nogama i rukama koje su tamnije nego kod plavuša.

Ponekad postoje pojedinačne tamne i guste dlake koje privlače pažnju posebno kada se pojave na bradi. Kod mnogih žena, takve dlake se pojavljuju i na grudima, posebno oko bradavica - mali nabori oko bradavica su folikuli dlake, tako da mogu da stvaraju dlake .

Nema svaka žena vidljive dlake na grudima, ali je potpuno prirodno.

Prema rečima lekara i stručnjaka, pojava dlačica na dojkama je uobičajena. Međutim, teško je doći do konkretne statistike, jer se o ovoj temi retko ko govori, a neki se stide da otvoreno govore o dlačicama na grudima ili to prijave svom lekaru.

Međutim, treba imati na umu da ponekad dlake na grudima mogu biti znak zdravstvenih problema kao što su hormonski poremećaji. Mnogo tamnih dlaka u ovoj oblasti kod žene treba prijaviti lekaru, posebno ako imamo druge simptome.

Kada dlake na grudima treba da budu briga?

Ponekad je dlaka na grudima simptom bolesti. Važan znak je da više dlaka raste na mestima tipičnim za muškarce, odnosno na grudima, donjem delu stomaka, bradi ili nausnici. Ako smo zabrinuti zbog dlačica u grudima, preporučuje se konsultacija sa endokrinologom. One mogu biti simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili Cushingovog sindroma .

Pojava prekomerne dlakavosti kod žena na područjima tipičnim za muškarce naziva se hirzutizam .

Da li se dlake na grudima mogu ukloniti?

Dlačice na dojkama su prirodne i ako ne smetaju, nema razloga da ih uklanjate. Međutim, ako želimo da se oslobodimo dlačica u ovoj oblasti, za to nema kontraindikacija. Međutim, treba obratiti posebnu pažnju jer je koža na dojkama tanka i delikatna, kao i koža bradavice i njene areole. Lako je iritirati, oštetiti površinu kože, dovesti do infekcije ili uraslih dlačica. Zato nemojte koristiti brijače ili oštrice.

Najlakši i najmanje rizičan metod je čupanje dlačica pincetom, baš kao i u slučaju obrva. Drugi način je uklanjanje dlačica na grudima voskom, ali je prilično bolan. Štaviše, ovaj metod je bolje da se ne koristite sami u predelu bradavice; umesto toga, bolje je otići u salon specijalizovanu za epilaciju.

Komentari (0)
Loading