Dermatolog upozorava: Svi grešite, nikako ne smete PARFEM da prskate na ovaj deo tela

K.Ć. Vesti 31.10.2022 20:05 0

Dr Agnješka Bližanovska, dermatolog iz Varšave, objašnjava koja mesta na telu se nikada ne prskaju parfemima

Dermatolog upozorava: Svi grešite, nikako ne smete PARFEM da prskate na ovaj deo tela

Shutterstock

Ovo može izazvati bolest koju je veoma teško lečiti. U međuvremenu, skoro svi to radimo.

Dr Bližanovska je za svoje pratioce pripremila seriju videa pod naslovom "ono što dermatolog ne radi". Među njima je bio i video o pravilnoj upotrebi parfema. Dermatolog upozorava da se ne prskaju direktno na kožu - posebno oko dekoltea i vrata. Razlog je mogućnost razvoja poikiloderme, koja se manifestuje u prisustvu karakterističnih, veoma ružnih promena boje - od crvene do braon.

Bolest je veoma teško eliminisati

Dr Blizanovska preporučuje prskanje parfema prvenstveno na odeću ili kosu. Tada sastojci sadržani u parfemu neće pasti direktno na kožu. Ovo je važno, jer ako dođe do poikiloderme, moraćemo da se pomirimo sa ne baš estetskim izgledom naše kože neko vreme.

Parfem i sunčevi zraci

Šanel Rosa, dermatolog u Ellipse Bjuti Klinici, koju citira The Sun, objašnjava da se to može dogoditi i kada se prskamo parfemom, a zatim izlažemo kožu sunčevoj svetlosti .

"Prskanje parfema po grudima i vratu i izlazak pravo na sunce može izazvati kožnu bolest koja se zove poikiloderma. (...) To je crvena promena boje oko vrata i grudi uzrokovana UV zracima" – kaže doktorka u intervjuu za britanski dnevnik.

Takođe, nemojte nanositi losion posle brijanja na kožu, koji može imati sličan efekat. Ako planirate da ostanete na suncu, dermatolozi preporučuju korišćenje kreme za sunčanje. U svakodnevnoj higijeni vredi koristiti hidratantne kreme i antioksidativni serum.

Komentari (0)
Loading