Novi simptom KORONE: "Belo staklo" na PLUĆIMA ima sve više odraslih i DECE a dr Ostojić objašnjava koliko je to OPASNO

Vesti 22.10.2021 12:00 0

Kod odraslih, ali sve češće i kod dece, primećuje „mlečno, belo staklo“, odnosno belina na plućima, koja se vidi na skeneru, a koja je karakteristična za kovid-19

Novi simptom KORONE: "Belo staklo" na PLUĆIMA ima sve više odraslih i DECE a dr Ostojić objašnjava koliko je to OPASNO

Shutterstock

Kašalj, otežano disanje i potreba za kiseoničkom terapijom su indikatori na osnovu kojih se deca upućuju na pregled skenerom, kada im se i dijagnostifikuje tkz."belo staklo" na plućima.

- Trenutno u našoj bolnici imamo 33 kovid pozitivne dece. Tokom jučerašnjeg popodneva i noći primili smo sedam pacijenata, beba uzrasta do godinu dana. Ponovo imamo pacijente stare do mesec dana u pratnji kovid pozitivnih majki - ispričala je dr Olivera Ostojić, načelnica odeljenja u bolnici "Dragiša Mišović" na televiziji "K1".

 Najčešći simptomi su povišena temperatura, respiratorne tegobe, otežano disanje, kašalj, bol u grudima.

Kako je objasnila, bolnica "Dr Dragiša Mišović" je sekundarna kovid ustanova što znači da prihvata pacijente sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Pacijenti sa najtežom kliničkom slikom, kojima je potreban respirator, smeštaju se u Institut za majku i dete i bolnicu u Tiršovoj - kaže Dr Ostojić.

- Deca starija od 12 godina koja su naši pacijenti najčešće imaju upalu pluća, dugotrajno kašlju i otežano dišu. Oni su neretko na kiseoničkoj terapiji - dodala je.

Ona je istakla da procenat ozbiljno bolesne dece nije veliki, ali da zabrinjava.

- Većina obolele dece je na kućnom lečenju sa blagom kliničkom slikom. Međutim, delta soj je virulentniji i u prethodnim talasima nismo imali toliko bolesne i dece na respiratorima. Ozbiljne promene na plućima koje su se do sada javljale samo kod odraslih, u ovom talasu primećujemo i kod dece.

Dr Olivera Ostojić upozorava roditelje da deci kod kojih se pojave prvi simptomi bolesti poput povišene telesne temperature nikako na svoju ruku ne daju antibiotike.

- Znak za uzbunu kod roditelja je ukoliko dete ima temperaturu višu od 37,5, ako je malaksalo, odbija da jede, ima glavobolju, a znate da je neko u kolektivu ili u porodici zaražen. Tada dete odvedite lekaru.

Klinička slika drastično može da se promeni za svega dan ili dva.

Kada je reč o vakcinaciji mališana, dr Ostojić kaže da bi sva deca starija od 16 godina trebalo da prime vakcinu.

Kada je reč o deci uzrasta od 12 do 15 godina, preporuka svih pedijatara i Udruženja pedijatara je davanje "Fajzer" vakcine prvenstveno hroničnim pacijentima koji boluju od astme, dijabetesa, imunodeficijencije, onkoloških bolesti. Ali, i zdrava deca u ovom uzrastu mogu da prime vakcinu - zaključila je ona.

Komentari (0)
Loading