Pre odlaska na SPAVANJE obavezno uradite OVO: Potrebno je samo par SEKUNDI, a rezultati će vas IZNENADITI

Vesti 22.10.2021 21:01 0

Verovali ili ne, ali temperatura igra veliku ulogu u tome da li ćete imati miran ili loš san

Pre odlaska na SPAVANJE obavezno uradite OVO: Potrebno je samo par SEKUNDI, a rezultati će vas IZNENADITI

unsplash.com

Stručnjaci tvrde da spavanje u hladnijoj prostoriji pomaže da ostanemo sveži i izgledamo mlađe, ali i da san u sobi sa nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina koji se naziva i telesnim hormonom spavanja.

Pored toga ovaj melatonin je i antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tela, piše "Bright Side".

Pored toga, poznato je da spavanje u toploj sobi može da izazove košmare i nesanicu, ali studija koja je sprovedena u Londonu i objavljena na sajtu "frontiersin"  ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama.

Više temperature znače da telo oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna.

Takođe, spavanje u hladnoj sobi može smanjiti šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa, ali može i da pospeši nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti. 

Iako je naše telo neverovatno i tokom snu obavlja mnoge ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, one nije u stanju da reguliše telesnu temperaturu! Zbog toga mi na to moramo da utičemo, koliko god je to moguće.

Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je i ta što sprečava gljivične infekcije. Žene mogu sprečiti infekcije gljivicama spavajući u sobi u kojoj je niža temperatura.

Pored svega ovoga, spavanje u hladnoj sobi može i da nam pomogne da smršamo! U ovim uslovima poboljšava se i metabolizam tela, pa se i aktiviraju "smeđe masti" koje sagorijevaju kalorije iz tela.

Ako želite da pomognete vašem telu večeras, ugasite grejanje i prvo malo proluftirajte sobu kako biste imali optimalnu temperaturu u spavaćoj sobi.

Komentari (0)
Loading