NOVA varijanta DELTA SOJA hara svetom: Struka veruje da je ZARAZNIJA, a već se pojavila na BALKANU!

Vesti 23.10.2021 15:03 0

Podvarijanta Delta SOJA, AY.4.2, koja je nedavno izazvala interesovanje zbog porasta u Velikoj Britaniji, pronađena je širom sveta u 27 zemalja

NOVA varijanta DELTA SOJA hara svetom: Struka veruje da je ZARAZNIJA, a već se pojavila na BALKANU!

Alo

Otkriveno je da se virus pojavio u SAD-U, Kanadi, Australiji i delovima zapadne Evrope.

Od 14.970 slučajeva AY.4.2 koji su sekvencionirani širom sveta od 18. oktobra, oko 14.247 je bilo iz Ujedinjenog Kraljevstva. Zemlja sa sledećom najvećom brojem je Rumunija, a zatim slede Poljska, Irska, a zatim Danska.

Neke zemlje, poput Australije i Japana, prijavile su samo jedan slučaj. SAD su prijavile ukupno tri, dok je Kanada prijavila šest.

Broj slučajeva AY.4.2 naglo se povećao u Ujedinjenom Kraljevstvu od jula ove godine, otkriva "Outbreak.Info", i tvrde da čini između sedam do osam odsto novih registrovanih slučajeva, piše "News week".

AI.4.2 je ogranak varijante Delta AY.4, koja je i sama grana originalnog Delta virusa. AY.4.2 karakterišu dve mutacije u genomu: I145H i A222V.

Skot Gotlib, bivši komesar američke Uprave za hranu i lekove od 2017. do 2019. godine, primetio je porast ove varijacije u Velikoj Britaniji, a u nizu tvitova tokom vikenda rekao je da opravdava "hitna istraživanja" kako bi se otkrilo da li je prenosiv ili postoji otpor.

 

Gotlib je takođe pomenuo AY.4.2 kao "Delta plus". Izraz Delta plus korišćen je ranije ove godine za označavanje izdanaka Delte sa mutacijom K417N. Nije jasno da li je ovaj termin zamenljiv. Mnogi naučnici to nazivaju jednostavno AY.4.2.

15. oktobra britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost objavila je tehnički brifing u kojem je potvrdila da se AI.4.2 proširuje po Engleskoj.

Ovaj oblik virusa trenutno nije navedena kao posebna varijanta za zabrinutost ili varijanta od interesa za Veliku Britaniju, Svetsku zdravstvenu organizaciju ili američke centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U tvitu tokom vikenda, Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, procenio je da bi AY.4.2 mogao da ima prednost u prenosivosti od oko 10 odsto u odnosu na svoju "roditeljsku" varijantu.

Profesorka Kristina Pejdžl, matematičarka na Univerzitetskom koledžu u Londonu, specijalizovana za matematičko modeliranje u zdravstvenim svrhama, ranije je rekla za "Newsweek": 

- Ne mislim da postoji razlog da se misli da je AY.4.2 katastrofalan, 10 odsto prednosti nije sjajno, ali nije ni približno tako loše kao što je Delta imala preko Alfe na primer... ali bi sledeći podsoj mogao biti!

Komentari (0)
Loading